BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με ελάχιστο τζίρο

Στις 893 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με ελάχιστο τζίρο

Στασιμότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την καλοκαιρινή ραστώνη να επιδρά καταλυτικά στο επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρούν σε λιγοστές και πολύ επιλεγμένες αγοραστικές κινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει οριακή άνοδο της τάξης του 0,08% και διαμορφώνεται στις 893,78 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (893,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε σχεδόν 2,5 μονάδες (από 891,71 έως 894,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος, μην υπερβαίνοντας το 1,5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Ενόσω οδεύουμε προς την κορύφωση του καλοκαιριού, είναι σαφές ότι οι όγκοι των συναλλαγών θα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει «μεγάλα πράγματα» στο ελληνικό ταμπλό.

Έτσι, δικαιολογημένα, οι αναλυτές αναμένουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια στασιμότητα στη Λεωφόρο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ως βασικό στήριγμα τις 880 μονάδες και ως βασικές αντιστάσεις τις 900 μονάδες. 

Στον εν λόγω κλίμα, αναμφίβολα, συμβάλλουν και οι οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν την εικόνα του φετινού προϋπολογισμού, παρά την μέχρι στιγμής ικανοποιητική επίδοση του τουρισμού.

Στάσιμες οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00) βρίσκεται στο -0,11% και τις 555,97 μονάδες, παραμένοντας στο στενό εύρος των 550 – 560 μονάδων.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η πτώση στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά 0,5%, μετά την αναδίπλωση του MSCI και τη μη εισαγωγή στον δείκτη Small Cap (παρά την αρχική ανακοίνωση). Κατά 0,6% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 0,4% και το 0,805 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κυμαίνεται σταθεροποιητικά στο 1,13 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, βρίσκεται στο +0,8%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,26% 1,133 ευρώ
  • Attica Bank 0,79% 0,154 ευρώ
  • Eurobank 0,40% 0,805 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,64% 2,494 ευρώ
  • Πειραιώς -0,48% 1,443 ευρώ

Στηρίγματα από ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία αυξάνεται κατά 1%, ενώ κατά 1,1% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΧΑΕ. Μικρότερου εύρους κέρδη σημειώνουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Mytilineos και Motor Oil.

Στον αντίποδα, υπό μερική πίεση τελούν οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες υποχωρούν κατά περίπου 0,5%. Σταθεροποιητικά, από την πλευρά τους, κινούνται οι μετοχές των Aegean, Coca – Cola, ΔΕΗ, Τιτάνα, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,3 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News