Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 13:23
BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 4 δισ. προς την Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 4 δισ. προς την Ελλάδα

Τα πρώτα κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έλαβε σήμερα η Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμιεύθηκαν 4 δισ. ευρώ με τη μορφή προχρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στο 13% των επιχορηγήσεων και δανείων που προορίζονται για τη χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). 

 

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού RRF, οι οποίες και αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο. Η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδίου της (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Στήριξη μετασχηματιστικών επενδύσεων και μεταρρυθμιστικών έργων

Στην Ελλάδα, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αξιοποιείται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Μερικά από τα χρηματοδοτούμενα έργα είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση της πράσινης μετάβασης: 645 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης με τις Κυκλάδες, αυξάνοντας το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ικανότητα αποθήκευσης.
  • Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης: μέτρα ύψους 375 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και θα στηρίξουν την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.
  • Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας: 740 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της πλήρους απασχόλησης, μεταξύ άλλων για τους μακροχρόνια ανέργους και τα μειονεκτούντα άτομα. Άλλα 627 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στη βελτίωση και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης· την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών· και τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έναρξη της εφαρμογής ενός φιλόδοξου σχεδίου 

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα λαμβάνει σήμερα την πρώτη εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο του NextGenerationEU εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι η έναρξη της εφαρμογής του φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας με την ονομασία ‘Ελλάδα 2.0’ και η απαρχή ενός πιο οικολογικού και πιο ψηφιακού μέλλοντος για τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό σας έτσι ώστε το σχέδιο αυτό να στεφθεί με επιτυχία» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μπήκαν σήμερα στους λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος 4 δισ. ευρώ που αποτελούν την προκαταβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Όπως επισήμανε, «οι πόροι αυτοί, σημαντικό τμήμα των οποίων αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα αξιοποιηθούν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης, της κοινωνικής συνοχής και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News