BUSINESS & FINANCE

Επαγγελματικά ακίνητα: Συναλλαγές αξίας €300 εκατ. το α΄ εξάμηνο – Ποιες ξεχωρίζουν

Επαγγελματικά ακίνητα: Συναλλαγές αξίας €300 εκατ. το α΄ εξάμηνο – Ποιες ξεχωρίζουν

Συναλλαγές της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ βαίνουν προς ολοκλήρωση το πρώτο εξάμηνο του 2021 στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, δηλαδή των γραφείων, των καταστημάτων, των αποθηκευτικών χώρων και των ξενοδοχείων, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Δανός / BNB Paribas για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος της φετινής χρονιάς. Η κινητικότητα παραμένει σημαντική, με νέα deals να αναμένονται από το Φθινόπωρο, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή η Trastor ολοκλήρωσε την απόκτηση οικοπέδου 16 στρεμμάτων όπου θα κατασκευάσει κέντρο αποθήκευσης και διανομής.

Πώς διαμορφώνονται όμως, οι επιδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων;

Στα γραφεία τα ενοίκια για πρώτης κατηγορίας χώρους καταγράφουν αυξητική πορεία από το 2015, οπότε ανέρχονταν σε περίπου 11 ευρώ ανά τ.μ. και σήμερα τοποθετούνται σε 23 ευρώ. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος των ενοικίων διαμορφώνεται σε 15 ευρώ σήμερα από περίπου 8 ευρώ το 2015.

Η έλλειψη προσφοράς πρώτης κατηγορίας χώρων αποτελεί ίδιον της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων, η οποία προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον, εμφανίζοντας καλές αποδόσεις, όπως αναφέρει η Δανός / BNB Paribas.

Το ποσοστό των κενών πρώτης κατηγορίας χώρων τοποθετείται σε 5% και ανέρχεται σε 16% για δεύτερης και τρίτης ποιότητας ακίνητα. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 6% έως 8,5% για πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ακίνητα, αντίστοιχα, ενώ αυτή τη στιγμή η προσφορά νεόδμητων γραφείων διαμορφώνεται σε 42.000 τ.μ., ενώ 70.000 τ.μ. βρίσκονται υπό κατασκευή.

Στα καταστήματα, ο μέσος όρος του μισθώματος τοποθετείται σε 30 ευρώ ανά τ.μ., μέγεθος που ανέρχεται σε 12 ευρώ / τ.μ. και 22 ευρώ / τ.μ. για σούπερ μάρκετ και δεύτερης κατηγορίας εμπορικούς χώρους. Το μέσο ποσοστό κενών χώρων ανέρχεται σε 15%, ενώ οι επενδύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των εμπορικών επιφανειών, ενώ τα εμπορικά κέντρα προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι αποδόσεις στους πρώτης κατηγορίας δρόμους παρέμειναν σταθερές το πρώτο εξάμηνο, έχοντας διαμορφωθεί από 5,75% έως 6% στους πρώτης κατηγορίας οδικούς άξονες, όπως η Ερμού. Αντίστοιχα, στα εμπορικά κέντρα οι αποδόσεις κυμαίνονται από 6,75 έως 7,75%.

Οι αποθηκευτικοί χώροι απορρόφησαν το πρώτο εξάμηνο επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, το ποσοστό κενών χώρων τοποθετείται σε 8%, ενώ τα ενοίκια για πρώτης και δεύτερης κατηγορίας χώρους ανέρχονται σε 4,25 ευρώ / τ.μ. και 2 ευρώ αντίστοιχα. Συνολικά υπολογίζεται ότι 80.000 τ.μ. βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals του πρώτου εξαμήνου

Αγοραστής

Ακίνητο

Τιμή (€ εκατ. )

Brooklane-Noval

Οικόπεδο Kodak Μαρούσι

28,5

Peugeot-Automotivo

Κτήριο γραφείων 3.900 τ.μ. στο Χαλάνδρι

5,05

Trade Estate

Έκταση στο Ελληνικό 30.000 τ.μ.

55

Πλαίσιο

Αποθηκευτικοί χώροι στην Μαγούλα

2,9

Trastor

Αποθηκευτικοί χώροι 11.630 τ.μ. στον Ασπρόπυργο

6,9

Intercontinental ΑΕΕΑΠ

Κτήριο γραφείων

12,05

Πηγή: Δανός / BNB Paribas

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News