Business & Finance Κυριακή 8/08/2021, 14:25
BUSINESS & FINANCE

Περιφέρεια Αττικής: Δρομολογεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Περιφέρεια Αττικής: Δρομολογεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Διαδικασίες για την άμεση στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής. Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στη διάρκεια διευρυμένης συνάντησης με στελέχη της κυβέρνησης και τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών, η Περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν. «η Περιφέρεια Αττικής με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξετάζει ειδική επιδότηση μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 21-27 για να δοθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο κ. Πατούλης έχει ζητήσει από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες να προβούν χωρίς καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι απαιτούμενες διαδικασίες καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις, τα έργα ομβρίων κ.α. 

Αναλυτικά η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί τα παρακάτω βήματα:  

  • Αποστολή αιτήματος για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής. Το σχετικό αίτημα με τη γνωστοποίηση της φυσικής καταστροφής, εστάλη την Τετάρτη 4 Αυγούστου από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο Υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να ξεκινήσει η  οριοθέτηση  της πληγείσας περιοχής   
  • Συγκρότηση επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής ζημιών στις επιχειρήσεις. Με εισήγηση του Περιφερειακού Συντονιστή Κρατικής Αρωγής προς τους Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής και Βορείου τομέα Αθηνών συγκροτήθηκαν από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες οι επιτροπές εκτίμησης και καταγραφής ζημιών στις επιχειρήσεις.  
  • Σχεδιασμός ειδικού προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν,  μέσω του ΠΕΠ  Αττικής  2021-2027 και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 
  • Ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών. Ομάδες, Κοινωνικών  λειτουργών και ψυχολόγων μεταβαίνουν στην περιοχή προκειμένου να υποστηρίξουν ψυχολογικά τους πληγέντες 
  • Υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και ομβρίων στις περιοχές που επλήγησαν.

Επιπλέον με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη πραγματοποιούνται οι παρακάτω ενέργειες:  

  • Έλεγχος βλαβών σε υποδομές και τεχνικά έργα από τις Τεχνικές υπηρεσίες
  • Έλεγχος ύδρευσης και καταλληλότητας τροφίμων από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας 
  • Έλεγχος ρύπων από το Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί μετά από σχετική εντολή του Περιφερειάρχη. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται  από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ) και είναι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.  
  • Η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής ( γεωπόνοι – κτηνίατροι ) προχωρά στις ενδεδειγμένες ενέργειες σχετικά με τα νεκρά ζώα και τα μελίσσια, ενώ καταγράφει τις ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. 

Σημειώνεται επίσης ότι έχει πραγματοποιηθεί σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής και Βορείου τομέα Αθηνών, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί σημείο τροφοδοσίας και συγκέντρωσης τροφίμων για τους πυρόπληκτους και τις δυνάμεις που συμβάλλουν στην πυρόσβεση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News