Business & Finance Κυριακή 8/08/2021, 09:02
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου

Στους δρόμους γαλλικών πόλεων κατέβηκαν για τέταρτο Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην τομέα της υγείας και το υγειονομικό πιστοποιητικό. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 230.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 30 ημερών.

Στη Λιόν, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικών. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους του Παρισιού, της Νίκαιας, του Μονπελιέ και άλλων πόλεων, με τους διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι στη δικτατορία», «Μακρόν, δεν θέλουμε το υγειονομικό πιστοποιητικό σου».

Οι διαδηλώσεις έχουν ενώσει μια ετερόκλιτη ομάδα ανθρώπων κατά του νόμου, που έχει ως στόχο την αναχαίτιση ενός τέταρτου κύματος μολύνσεων, το οποίο εξαπλώνεται σε όλη τη Γαλλία, αλλά και να βοηθήσει στη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης. Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση από τον Εμανουέλ Μακρόν των σχεδίων για το υγειονομικό πιστοποιητικό τον προηγούμενο μήνα. Τα 2/3 των Γάλλων έχουν τώρα κάνει τουλάχιστον μία δόση και ποσοστό 55% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από τη Δευτέρα, οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν το υγειονομικό πιστοποιητικό για να φάνε σε ένα εστιατόριο, να έχουν πρόσβαση σε μη επείγουσα θεραπεία σε νοσοκομείο ή για να ταξιδέψουν με τρένο ιντερσίτι. Το υγειονομικό πιστοποιητικό είναι ήδη απαραίτητο για την είσοδο σε πισίνες, μουσεία, αλλά και νυχτερινά κλαμπ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν περιθώριο μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου να εμβολιαστούν αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους.

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία κατηγορούν τον Μακρόν ότι καταπατά τις ελευθερίες τους και μεταχειρίζεται άνισα τους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εννέα στους 10 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα τέλη Ιουλίου δεν είχαν εμβολιαστεί. Η πλειονότητα των Γάλλων υποστηρίζουν το υγειονομικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η ανώτατη συνταγματική αρχή της Γαλλίας αποφάσισε την Πέμπτη, ότι ο νόμος συνάδει με τον θεμελιώδη νόμο της Δημοκρατίας.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News