Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 18:58
BUSINESS & FINANCE

Ποιος είναι ο πρώτος αγοραστής των Boeing 737 MAX

Ποιος είναι ο πρώτος αγοραστής των Boeing 737 MAX

Την πρώτη παραγγελία για προμήθεια δεκάδων αεροσκαφών 737 MAX, μετά από τουλάχιστον 20 μήνες, έλαβε η Boeing. Το deal επετεύχθη με την ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 75 επιβατικά αεροσκάφη.

Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη συμφωνία της Boeing, μετά την άρση του «απαγορευτικού» στις πτήσεις των 737 ΜΑΧ, το οποίο είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2018. Δηλαδή, πριν από περισσότερους από 20 μήνες.

Η συμφωνία των δύο πλευρών, επισφραγίζει την ολοκλήρωση της περιπέτειας της αμερικανικής εταιρείας, μετά τα δύο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα σε διάστημα πέντε μηνών, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 346 άτομα.

Ακολούθησε η απόφαση των αεροπορικών αρχών για καθήλωση όλου του στόλου των 737 ΜΑΧ, προκειμένου να επέλθουν οι αναγκαίες διορθώσεις στο λογισμικό των αεροσκαφών.

Είκοσι μήνες αργότερα, οι αμερικανικές αρχές άναψαν το πράσινο φως για την επαναφορά των αεροσκαφών στους αιθέρες, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο. Στις αρχές του 2021, το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι ευρωπαϊκές αεροπορικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η παραγγελία της Ryanair ανέρχεται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και δεν αποκλείεται η ιρλανδική εταιρεία να εξασφάλισε ευνοϊκότερους όρους πληρωμής. 

Η σημερινή εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πρώτη προγραμματισμένη πτήση των 737 ΜΑΧ στις 29 Δεκεμβρίου από Μαϊάμι σε Νέα Υόρκη, καθιστούν την Boeing αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να ορθοποδήσει, μετά από αρκετούς μήνες προβλημάτων.

Ωστόσο, ο δρόμος μόνο εύκολος δεν προδιαγράφεται, δεδομένης και της καθίζησης της αεροπορικής κίνησης, ως απόρροια του κορωνοϊού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News