BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο η προσπάθεια διατήρησης των 900 μονάδων

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο η προσπάθεια διατήρησης των 900 μονάδων

Οριακές μεταβολές εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προβαίνουν σε επιλεκτικές και μικρού εύρους κινήσεις, διατηρώντας ωστόσο το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,2% και υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 901,56 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτη (903,33 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις 1,5 μονάδα (από 901,35 έως 902,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω της καλοκαιρινής ραστώνης, βέβαια, θεωρείται απολύτως φυσιολογική η σημερινή εικόνα, με τη συναλλαγματική απραξία να συνεπάγεται μειωμένη δραστηριότητα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Μοιραία, επομένως, οι όποιες κινήσεις αφορούν εισηγμένες που δημοσιεύουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου του 2021, όπως έγινε και χθες με τις μετοχές των Πειραιώς και ΟΤΕ.

Σήμερα είναι η σειρά της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαμορφώνεται στο επίπεδο των 2,48 ευρώ, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης περί καθαρών κερδών 622 εκατ. ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 34% σε σχέση με πέρυσι. 

Μικρές πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά τα χθεσινά κέρδη της τάξης του 2%, σήμερα κατεβάζει ρυθμούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,5% και τις 556 μονάδες, διατηρώντας προς ώρας τα στηρίγματα των 555 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όπως προαναφέρθηκε, κινείται σταθεροποιητικά στα 2,48 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς. Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, βρίσκεται στο -0,4%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,83% 1,1375 μονάδες
  • Attica Bank 0% 0,153 ευρώ
  • Eurobank -0,17% 0,7986 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,2% 2,48 ευρώ
  • Πειραιώς -0,8% 1,493 ευρώ

Ποιες εισηγμένες ξεχωρίζουν

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,55% και τα 3,94 ευρώ, μετά τη συμφωνία απόκτησης του 10% του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου. Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά 0,8%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 1,7% και το 1,4 ευρώ, στον απόηχο των συνεχιζόμενων μετοχικών εξελίξεων. Κατά σχεδόν 2% διολισθαίνει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, εν μέσω των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση της χώρας. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ικτίνος υποχωρεί κατά 1,5%, παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 22% στο α’ εξάμηνο του 2021. Στο 1,8% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τη μετοχή της Profile.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένη σε σχέση με την Πέμπτη.α 

Η εικόνα στην εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση, η εμβομάδα μάς αποχαιρετά με θετικό πρόσημο, καθώς μέσα στο τελευταίο 4ήμερο ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 1,7%, με τη Λεωφόρο Αθηνών να κλείνει ανοδικά σε 12 από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις τράπεζες, οι οποίες σε εβδομαδιαίο επίπεδο καταγράφουν αύξηση κατά 3,3%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει συνολική άνοδο κατά 1,7%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News