Business & Finance Παρασκευή 6/08/2021, 10:44
BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η ώρα της «εκκαθάρισης» και η ανταλλαγή

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η ώρα της «εκκαθάρισης» και η ανταλλαγή

Μετά την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων -η οποία με τη σειρά της έφερε παράταση και στην προθεσμία πληρωμής των πρώτων δόσεων του φόρου τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα- η ΑΑΔΕ κέρδισε και αυτή λίγο χρόνο προκειμένου να κάνει την τελική εκκαθάριση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, αναμένεται να υλοποιηθεί ένα ακόμη μέτρο στήριξης της ρευστότητας που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό η κυβέρνηση: όσοι χρηματοδοτήθηκαν μέσω των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών και εμφάνισαν το 2020 μείωση εσόδων άνω του 30%, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια «ανταλλαγή»: αντί να ζητήσουν «κούρεμα» 50% στο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής των τριών πρώτων φάσεων, θα μπορούν να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση ίση με το 35% της επιδότησης των τριών πρώτων φάσεων.

Αυτό το ποσό δεν θα δοθεί σε χρήμα αλλά θα συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς. Σε όρους χρήματος, όσοι επιλέξουν αυτή τη λύση είναι προφανές ότι θα χάσουν. Αν υποτεθεί ότι εισέπραξαν 10.000 ευρώ από τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, αντί να επιστρέψουν στο κράτος 5000 ευρώ σε 60 δόσεις, θα επιστρέψουν 10.000 ευρώ σε 60 δόσεις και θα εξασφαλίσουν ένα «πιστωτικό» 3.500 ευρώ για να πληρώσουν φόρους. Από την άλλη, αυτά τα 3500 ευρώ μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή ρευστότητας που μπορεί κάποιος επαγγελματίας να έχει ανάγκη. Να σημειωθεί ότι αυτά τα 3.500 ευρώ συνιστούν επιδότηση και δεν επιστρέφονται.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία -ουσιαστικά θα δοθεί ένα σύντομο χρονικό περιθώριο μερικών ημερών προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις- η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει το τελικό ποσό (ανά ΑΦΜ) που θα πρέπει να επιστρέψει ο κάθε επαγγελματίας καθώς και το ποσό που θα κουρευτεί. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Η πρωτοβουλία θα περάσει για δεύτερη φορά στους πολίτες.

Έχοντας μπροστά τους το τελικό υπόλοιπο που θα πρέπει να επιστραφεί, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν αν θα πληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο κάτω της μονάδας ή αν θα επιλέξουν να δώσουν το ποσό εφάπαξ για να γλιτώσουν ένα επιπλέον 15%. Συνολικά, το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί στο δημόσιο, ανέρχεται στα 5,5 δις. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News