Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 16:52
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Παρατείνονται τα μέτρα για τους δανειολήπτες

Τράπεζες: Παρατείνονται τα μέτρα για τους δανειολήπτες

Την παράταση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, ως απόρροια των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, αποφάσισε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Τι σημαίνει όμως, αυτή η παράταση:

  • Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30/9/2020, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν, αν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξη τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31η Μαρτίου του 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.
  • Επιχειρήσεις και ιδιώτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη λήξη των προγραμμάτων αναστολής δόσεων, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες καλούνται να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Πέραν των αναστολών δόσεων, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε και τα εξής μέτρα:

  • Οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, θα καταβάλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Δημόσιο. Στη συνέχεια, θα επανέλθουν στο συμβατικό πρόγραμμα καταβολής δόσεων.
  • Οι δανειολήπτες, οι οποίοι οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, και ενώ, πριν την παρούσα κρίση, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα δύνανται να αιτηθούν την ένταξη τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης.

Η αίτηση θα εξετάζεται από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των Τραπεζών και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News