Business & Finance Πέμπτη 5/08/2021, 13:18
BUSINESS & FINANCE

DCS Delphic Strategies: Γιατί δίνει σύσταση «buy» στη μετοχή της Πειραιώς

Μετά τα χθεσινά αποτελεσματα εξαμήνου

DCS Delphic Strategies: Γιατί δίνει σύσταση «buy» στη μετοχή της Πειραιώς

Σύσταση «buy» για τη μετοχή της Πειραιώς δίνει η DCS Delphic Strategies, η οποία προεξοφλεί ότι η ελληνική τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά νέων υψηλών για το 2021.

Η συμβουλευτική εταιρεία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών μεγεθών, θεωρεί ότι η Πειραιώς προχωρά με σταθερά βήματα στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης και μετάβασης στην επόμενη ημέρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μέγιστη διακύμανση της μετοχής να αυξάνεται (σήμερα διαπραγματεύεται στο 1,49 ευρώ), η διαρθρωτική κερδοφορία να καθίσταται εύρωστη και τα διαθέσιμα κεφάλαια να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενόσω ολοκληρώνεται η απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επάρκεια θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα, ως απόρροια και της ενίσχυσης της λειτουργικής κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα αξιόπιστα σημάδια ενός νέου πιστωτικού κύκλου. Κι αυτό, διότι όλο το τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από επαρκή ρευστότητα, χάρη αφενός στην αύξηση των καταθέσεων αφετέρου στην απόσβεση των δανείων.

Έτσι, υπάρχει σημαντικό περιθώριο αύξησης των χρηματοδοτήσεων προς την οικονομία, με δεδομένο ότι ο δείκτης δανείων / καταθέσεων βρίσκεται σήμερα κάτω του 70%. Σ’ αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά και η εισροή των πρώτων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία οι τράπεζες καλούνται να μοχλεύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς ανακοίνωσε κέρδη προβλέψεων ύψους 505 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2021, επίδοση κατά 18% υψηλότερη σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων, επίσης, ενισχύθηκαν στα 358 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, το υψηλό κόστος απομείωσης των NPEs είχε ως αποτέλεσμα το καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε ζημιές 2,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News