Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 20:50
ΗΠΑ

Fed: Στις αρχές του 2023 η πρώτη επιτοκιακή αύξηση

Fed: Στις αρχές του 2023 η πρώτη επιτοκιακή αύξηση

Το στίγμα της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις αρχές του 2023 έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Ρίτσαρντ Κλάριντα, λέγοντας ότι η αγορά εργασίας θα ανακάμψει πλήρως και ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το στόχο του 2% έως τα τα τέλη του 2022. 

«Ευελπιστώ ότι αυτές οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτόκιων θα έχουν επιτευχθεί έως τα τέλη του 2022. Ετσι η έναρξη της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής μας το 2023, υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι σύμφωνη με το νέο πιο ευέλικτο πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό», είπε ο Κλάριντα, σε ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics.

Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος της Fed δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ακριβώς και τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει η σταδιακή μείωση του τεράστιου προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ.δολαρίων μηνιαίως. 

Αυτό ωστόσο που τόνισε, είναι ότι η Fed θα συνεχίσει να εξετάζει και να συζητά το tapering «στις προσεχείς συνεδριάσεις». Η συγκεκριμένη φράση του στο πληθυντικό είναι ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με αναλυτές, δεδομένου ότι πολλοί αξιωματούχοι της Fed είχαν τοποθετήσει τη λήψη απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση που είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Πάντως, ο ίδιος σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, απάντησε ότι εάν η αμερικανική οικονομία αναπτυχθεί όπως αναμένεται, τότε «εγώ ο ίδιος θα ταχθώ υπέρ μίας μέτριας μείωσης του ρυθμού αγορών στοιχείων ενεργητικού στο τέλος του τρέχοντος έτους». Διευκρίνισε ωστόσο ότι πριν από την όποια απόφαση και την όποια αλλαγή, θα προηγηθεί η κατάλληλη ενημέρωση. 

Ο Κλάριντα εστίασε περισσότερο στον χρόνο που η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι κατάλληλες συνθήκες για την οικονομία και τον πληθωρισμό ώστε να επιτρέψουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έχουν επιτευχθεί έως τα τέλη του 2022, επιτρέποντας συνεπώς την πρώτη κίνηση το 2023. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Marketwatch

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News