Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 19:20
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Ανάκαμψη και στο γ’ τρίμηνο – Τα βλέμματα στον τουρισμό 

Capital Economics: Ανάκαμψη και στο γ’ τρίμηνο – Τα βλέμματα στον τουρισμό 

Ανάκαμψη της οικονομίας για τις χώρες της Ευρωζώνης και στο γ’ τρίμηνο του 2021 προεξοφλεί η Capital Economics, η οποία ωστόσο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο μεγάλο ερωτηματικό του τουρισμού.

Η εκτίναξη των καταναλωτικών δαπανών, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να οδηγήσει λίαν συντόμως την οικονομική δραστηριότητα κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Ενδεικτικά, η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2% στο γ’ τρίμηνο, όσο δηλαδή είχε κλείσει και στο β’ τρίμηνο. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, το επιχειρημαντικό και καταναλωτικό κλίμα παραμένει ισχυρό.

Ωστόσο, ενώ όλα φαίνεται ότι βαίνουν ομαλά, ο κλάδος του τουρισμού εξακολουθεί να προβληματίζει, υπολειπόμενος σημαντικά έναντι των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, κάτι το οποίο επηρεάζει δυσανάλογα όσες χώρες είναι περισσότερο εξαρτημένες από τα τουριστικά έσοδα.

«Η κύρια εξαίρεση (του θετικού κλίματος) αφορά τον τουριστικό κλάδο. Παρότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των πτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ακόμη μακριά από τα φυσιολογικά επίπεδα» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Capital Economics. 

Για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του κλάδου, η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ως βασική παράμετρο την άρση των εναπομεινάντων ταξιδιωτικών περιορισμών. Βέβαια, όπως έχει καταστεί αντιληπτό το τελευταίο διάστημα, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο, δεδομένης της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα.

Πρόσφατα, άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έθεσε την Ελλάδα στην κατηγορία 4 – Κόκκινο, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια προς τη χώρα μας. Το ίδιο αποφάσισε και το Ισραήλ, προειδοποιώντας με καραντίνα όσους επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά. 

Οι επιπτώσεις των παραπάνω κινήσεων αναμένεται να καταστούν αντιληπτές το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ μένει να αποδειχθεί αν θα επηρεάσουν αρνητικά τις μέχρι στιγμής ικανοποιητικές επιδόσεις του τουρισμού.

ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν δώσει έως σήμερα μικρό αριθμό επισκεπτών στο σύνολο των φετινών αφίξεων, αλλά αφενός υπήρχαν προσδοκίες για μεγαλύτερους αριθμούς το επόμενο διάστημα, αφετέρου «οι συστάσεις από αυτές διαμορφώνουν ένα κλίμα όχι εποικοδομητικό», όπως σχολιάζουν κύκλοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News