BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με «κόφτη» πριν τις 900 μονάδες

Στο -5% η μετοχή της Ελλάκτωρ, στηρίγματα από Coca - Cola

Χρηματιστήριο: Με «κόφτη» πριν τις 900 μονάδες

Από αδυναμία διάσπασης του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές πάντως να διατηρούν το θετικό πρόσημο για 11η φορά κατά τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,06% και ενισχύθηκε ανεπαίσθητα στις 895,71 μονάδες (πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας), κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (895,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε τέσσερις μονάδες (από 895,99 έως 899,59 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να είναι αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς περιορίστηκε στα 41 εκατ. ευρώ.

Το σημερινό κλείσιμο κατέδειξε την αδυναμία της αγοράς να διασπάσει τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, παρά το γεγονός ότι η Λεωφόρο Αθηνών πέτυχε -έστω και δύσκολα- την 11η ανοδική συνεδρίαση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ημερών.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, η οποία μεταφράστηκε σε νευρικότητα προς το τέλος της ημέρας, είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εμπόδια στην ανάληψη πρόσθετου ρίσκου και έτσι, μοιραία οι αγοραστές τράβηξαν το πόδι από το γκάζι.

Χάθηκαν τα τραπεζικά στηρίγματα

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στις τράπεζες, οι οποίες παρότι έφθασαν έως το +1%, τελικά έκλεισαν με οριακές απώλειες της τάξης του 0,18% και περιορίστηκαν στις 548 μονάδες, διατηρούμενες κάτω του τεχνικού σημείου των 550 μονάδων. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαίο ότι οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς τερμάτισαν αμετάβλητες, παρότι βρισκόμαστε εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο του 2021 (σήμερα η Πειραιώς, αύριο η Εθνική Τράπεζα). 

Από την πλευρά της, η μετοχή τη Alpha Bank έκλεισε με οριακή άνοδο κατά 0,2% και το 1,129 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank εμφάνισε απώλειες κατά 0,8% και το 0,79 ευρώ. Τέλος, σε θετικό έδαφος έμεινε η μετοχή της Attica Bank, η οποία αυξήθηκε επιφυλακτικά κατά 0,5%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,18% 1,129 ευρώ
  • Attica Bank 0,53% 0,1518 ευρώ
  • Eurobank -0,80% 0,79 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,43 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,445 ευρώ

Στο επίκεντρο Ελλάκτωρ, Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον παρέμεινε εστιασμένο στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διόρθωσε σημαντικά στο -5,7% και το 1,41 ευρώ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 120,5 εκατ. ευρώ. Κατά 1,6% υποχώρησε και η μετοχή του ΟΤΕ. 

Από εκει και πέρα, πολύ καλή ήταν η εικόνα της Coca – Cola, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 1,6% και τα 32,8 ευρώ. Κέρδη κατά σχεδόν 1,8% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Mytilineos κυμάνθηκε στο +1,1% και τα 15,68 ευρώ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε το -2,5% στη μετοχή της Profile, αλλά και το -3,3% στη μετοχή της Παπουτσάνη, ενώ ανοδική ήταν η κίνηση για τις μετοχές της Cenergy, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,5% και τα 2,48 ευρώ.

Συνολικά, 53 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 51 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Εν αναμονή της πειστικής ανόδου

Η ελληνική αγορά, αν και βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα στασιμότητας, επιχειρεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, υποβοηθούμενη κι από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω θέρους, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει άμεσα μια πειστική ανοδική κίνηση (προς τις 950 μονάδες), με αποτέλεσμα πρώτο στόχο της Λεωφόρου Αθηνών να αποτελεί η ανάκτηση των επιπέδων των 900 – 915 μονάδων.

Για το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της αγοράς, δηλαδή της 950 μονάδες, θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα καύσιμα, τα οποία μπορούν να προέλθουν είτε από την αναπτυξιακή ροπή του Ταμείου Ανάκαμψης είτε από την υπέρβαση των τουριστικών στόχων. 

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση της νομισματικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως τουλάχιστον το 2022, οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν στο ανοδικό story της ελληνικής αγοράς, το οποίο είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί εντός του φθινοπώρου. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News