BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το φλερτ με τις 900 μονάδες

Στηρίγματα από Πειραιώς, Alpha, Coca Cola και ΔΕΗ

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το φλερτ με τις 900 μονάδες

«Μάχη» για την ανακατάληψη των 900 μονάδων δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν με επιφυλακτικότητα προς το επόμενο σημείο αντιστάσεων, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τόσο τις τράπεζες όσο και τη μετοχή της Coca – Cola.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τo μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,46% και ενισχύεται στις 899,27 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (895,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 895,99 έως 899,59 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να είναι αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, περιοριζόμενος στα 25 εκατ. ευρώ έως τις 2.20 το μεσημέρι.

Τραπεζικά στηρίγματα

Στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία επιχειρεί να επιστρέψει σε θετικό έδαφος και να πετύχει την 11η άνοδο σε σύνολο 12 συνεδριάσεων, παρέχει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αυξάνεται ήπια κατά 0,6% και διαμορφώνεται στις 553 μονάδες. 

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 1% και το 1,46%, καθώς το απόγευμα αναμένεται η δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τράπεζα θα εμφανίσει ζημιές, λόγω του κόστους από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και τα κέρδη της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται κατά 1% και προσεγγίζει το 1,14 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματα 6μήνου) ενισχύεται κατά 0,8%, ενώ η μετοχή της Eurobank βρίσκεται οριακά σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,15%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,06% 1,139 ευρώ
  • Attica Bank 0,79% 0,1522 ευρώ
  • Eurobank -0,15% 0,7952 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,74% 2,448 ευρώ
  • Πειραιώς 1,04% 1,46 ευρώ

Στο επίκεντρο η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διορθώνει στο -2,1% και το 1,46 ευρώ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 120,5 εκατ. ευρώ.

Από εκει και πέρα, πολύ καλή είναι η εικόνα της Coca – Cola, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 1,1% και τα 32,6 ευρώ. Κέρδη κατά τουλάχιστον 1,5% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ κυμαίνεται οριακά κάτω του +1%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει το -2,5% στις μετοχές των Profile – Παπουτσάνη, ενώ ανοδική είναι η κίνηση για τις μετοχές των Fourlis, Ιntracom, Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat και ΟΛΘ, οι οποίες ενισχύονται άνω του 1%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Εν αναμονή της πειστικής ανόδου

Η ελληνική αγορά, μετά το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο, φαίνεται ότι προσπαθεί να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, υποβοηθούμενη κι από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω θέρους, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει άμεσα μια πειστική ανοδική κίνηση (προς τις 950 μονάδες), με αποτέλεσμα πρώτο στόχο της Λεωφόρου Αθηνών να αποτελεί η ανάκτηση των επιπέδων των 900 – 915 μονάδων.

Για το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της αγοράς, δηλαδή της 950 μονάδες, θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα καύσιμα, τα οποία μπορούν να προέλθουν είτε από την αναπτυξιακή ροπή του Ταμείου Ανάκαμψης είτε από την υπέρβαση των τουριστικών στόχων. 

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση της νομισματικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως τουλάχιστον το 2022, οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν στο ανοδικό story της ελληνικής αγοράς, το οποίο είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί εντός του φθινοπώρου. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News