Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 20:57
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Πώς θα «κλείσουν» οι αγορές το 2020: Τα τρία σενάρια

Πώς θα «κλείσουν» οι αγορές το 2020: Τα τρία σενάρια

Μόλις ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι το τέλος του 2020 -ενός έτους το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και πολλές συγκινήσεις. Παρά την πανδημία, πάντως, οι τελευταίοι 12 μήνες εκτιμάται ότι θα αποδειχθούν σαφώς λιγότερο αρνητικοί σε σχέση με ό,τι περιμέναμε.

Σ’ αυτό βοήθησε και ο Νοέμβριος, ο οποίος έκλεισε με τα υψηλότερα σωρευτικά κέρδη όλων των εποχών. Χαρακτηριστικά, η μηνιαία άνοδος στη Wall Street υπερέβη το 10%, ενώ στις ευρωπαϊκές αγορές το 14%.

Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί, πλέον, είναι τι θα γίνει τον τελευταίο μήνα του έτους. Θα περιοριστεί περαιτέρω η ζημιά του 2020 ή θα παγιωθεί στα υπάρχοντα -ακόμη και μεγαλύτερα- επίπεδα;

Ο Μαρκ Νιούτον, επικεφαλής της ML Newton Advisors, θεωρεί ότι οι αγορές είναι πιθανό να αποχαιρετίσουν το 2020 με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Σενάριο 1

«Οι αγορές θα κληθούν να επιβεβαιώσουν το πρόσφατο ράλι με μια ισχυρή ανοδική κίνηση; Θα συμβεί κάτι τέτοιο; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, οι αγορές θα συνεχίσουν στον δρόμο των πρόσφατων κερδών, με τους δείκτες να αγγίζουν τα υψηλά έτους, τα οποία σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο. «Αυτό προϋποθέτει ένα ράλι, διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων, το οποίο θα οδηγήσει τις μετοχές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα».

Σενάριο 2

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει μια «πρόσκαιρη οπισθοχώρηση» προτού υπάρξει μια νέα άνοδος. Για παράδειγμα, ο S&P 500 στη Wall Street θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 3.585 μονάδες -από το ιστορικό υψηλό των 3.669 μονάδων, το οποίο σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. 

Στη συνέχεια, με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, ο αμερικανικός δείκτης θα μπορούσε να ενισχυθεί εκ νέου, φθάνοντας στις 3.720 μονάδες και καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ.

Σενάριο 3 

Τελευταία επιλογή, σύμφωνα με τον Νιούτον, είναι η υποχώρηση των δεικτών και η κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα του S&P 500, ο δείκτης θα μπορούσε να υποχωρήσει αρχικά στις 3.585 μονάδες και μετέπειτα στις 3.540 μονάδες. 

Κι αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο, καταλήγει ο αναλυτής της Newton Advisors. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News