Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 12:21
BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Στο +5% ο σχετικός δείκτης

Λιανεμπόριο: Ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε τον Ιούνιο το λιανεμπόριο στις χώρες της Ευρώπης, δείγμα της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας από την ύφεση των προηγούμενων μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε, σε σχέση με τον Μάιο του 2021, κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά κατά 5% και κατά 5,3% αντίστοιχα.

Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Σε μηνιαίο επίπεδο, η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στον τομέα των καυσίμων, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3,8% στην Ευρωζώνη και κατά 3,6% στην Ευρωπαϊκή. Εξίσου σημαντική ήταν η βελτίωση στον τομέα των μη-βιομηχανικών προϊόντων, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,4% στην Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην Ε.Ε.

Αντίθετα, πτώση παρατηρήθηκε στον όγκο των τροφίμων – ποτών – καπνού, ο οποίος περιορίστηκε κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στην Ε.Ε.

Σε ετήσιο επίπεδο, παράλληλα, και πάλι ο κλάδος των καυσίμων ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε, καθώς διευρύνθηκε κατά 11,9% στην Ευρωζώνη και κατά 11,5% στην Ε.Ε. Ακολούθησε ο κλάδος των μη βιομηχανικών προϊόντων (6,5% στην Ευρωζώνη και 7,1% στην Ε.Ε.), καθώς και ο κλάδος των τροφίμων – ποτών – καπνού (1,4% στην Ευρωζώνη και 1,7% στην Ε.Ε.).

Ποιες χώρες ηγήθηκαν της ανόδου

Όσον αφορά τις χώρες, οι οποίες ξεχώρισαν στον τομέα του λιανεμπορίου, η Ιρλανδία (9,4%), η Γερμανία (4,2%) και η Λετονία (4,2%) εμφάνισαν την υψηλότερη μηνιαία άνοδο, ενώ η Βουλγαρία (22,7%), η Λιθουανία (15,3%) και η Σλοβενία (12,8%) την υψηλότερη ετήσια άνοδο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News