BUSINESS & FINANCE

Ελλάκτωρ: Υπερκαλύφθηκε 2,2 φορές η αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ

Ελλάκτωρ: Υπερκαλύφθηκε 2,2 φορές η αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ

Κατά 2,2 φορές υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, της Ελλάκτωρ, με κύκλους της εταιρείας να αναφέρουν πως πρόκειται για την πρώτη ΑΜΚ με 100% ιδιωτικά κεφάλαια.

“Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και της Ελληνικής οικονομίας, και φυσικά στο στρατηγικό σχεδιασμό της νέας Διοίκησης του Ομίλου που στόχο έχει να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους” αναφέρουν.

Χθες, η μετοχή της εισηγμένης έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 7%. 

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια

Από τα 120,5 εκατ. ευρώ 98 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη θυγατρική «Ακτωρ» προκειμένου να καλυφθούν ζημίες από έργα προηγούμενων ετών. Ωστόσο, ήδη ένα σημαντικό μέρος αυτών έχει καλυφθεί μέσω της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που παρείχε η Reggeborgh Invest το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, 10,4 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν για έργα φωτοβολταϊκών πάρκων σε Αυστραλία (5,1 εκατ. ευρώ), Αγγλία (2,4 εκατ. ευρώ) και Βραζιλία (2,4 εκατ. ευρώ) και 21,4 εκατ. ευρώ κάλυψαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου, ήτοι 48,5 εκατ. ευρώ, αλλά και τα 18,2 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα, θα καλύψουν υποχρεώσεις της «Ακτωρ» και άλλων θυγατρικών της που απορρέουν από την αποχώρησή της από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, 21 εκατ. ευρώ στην Αυστραλία, 5 εκατ. ευρώ στην Αγγλία και 8 εκατ. ευρώ στη Βραζιλία. Επίσης, ποσό 32,8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την πληρωμή προμηθευτών και υπεργολάβων στην ελληνική αγορά.

Τα υπόλοιπα 20,3 εκατ. ευρώ της αύξησης θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) κατά τη διάρκεια των επόμενων 12-18 μηνών. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τόσο την κατασκευή αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ (88 MW σε Θεσσαλία και Ευρυτανία) όσο και τις δαπάνες που απαιτούνται για την αδειοδοτική ωρίμανση του προγράμματος για την ανάπτυξη 496 MW στην περιοχή της Εύβοιας, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την EDPR.

Σημειώνεται ότι η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών του ομίλου Ελλάκτωρ είναι προγραμματισμένη στις 13 Αυγούστου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που αναγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News