BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Φρένο στο 10ήμερο ράλι – Κράτησε την επαφή με τις 900 μονάδες

Στις 995 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Φρένο στο 10ήμερο ράλι – Κράτησε την επαφή με τις 900 μονάδες

«Φρένο» στο 10ήμερο ανοδικό ράλι έβαλε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένη κατοχώρηση των κεκτημένων, καθώς οι πιέσεις στις τράπεζες εξάλειψαν τα όποια στηρίγματα από τα blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,25% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 895,19 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (897,45 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε σχεδόν 4,5 μονάδες (από 896,48 έως 901,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεδομένης και της καλοκαιρινής ραστώνης, ξεπερνώντας τα 50 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά, παρότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρισκόταν σε θετικό έδαφος, εντέλει παραδόθηκε στους πωλητές, υπαναχωρώντας λίγο κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Εξάλλου, από το πρωί, αρκετοί επενδυτές είχαν επιδοθεί σε κινήσεις αφομοίωσης των κεκτημένων, αποφεύγοντας τις ριψοκίνδυνες κινήσεις και επιλέγοντας να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους.

Στην ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος, πέραν της κόπωσης από το 10ήμερο αγοραστικό ράλι, καταλυτικό παράγοντα φαίνεται ότι διαδραμάτισαν και οι εξελίξεις στον τουρισμό, καθώς οι αποφάσεις των ΗΠΑ – Ισραήλ δημιούργησαν προβληματισμό στον κλάδο, ο οποίος είχε έναν πολύ «δυνατό» Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εικόνα της ελληνικής αγοράς παραμένει θετική, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μια πειστική ανοδική αντίδραση προς τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και αποκατασταθεί η συναλλαγματική κανονικότητα.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τις θετικές εξελίξεις στα μέτωπα των stress tests και του αναβαλλόμενου φόρου, επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους. Αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης να υποχωρήσει κατά 1,1% και να βρεθεί στις 549 μονάδες, χάνοντας τα στηρίγματα των 550 μονάδων.

Η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς διολίσθησε κατά 1,9% και υπαναχώρησε στο 1,12 ευρώ. Κατά 1,7% μειώθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πάντως κατάφερε να διατηρήσει τα στηρίγματα των 2,4 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 1%, ενώ αντίρροπα κινήθηκε η μετοχή της Eurobank, η οποία κατόρθωσε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος και να τερματίσει στο +0,30%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,91% 1,127 ευρώ
  • Attica Bank -3,70% 0,151 ευρώ
  • Eurobank 0,30% 0,7964 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,74% 2,43 ευρώ
  • Πειραιώς -1,03% 1,445 ευρώ

Ράλι 6,8% για την Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 120,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή, ως εκ τούτου, έκλεισε στο +6,8% και το 1,495 ευρώ, εν μέσω των πληροφοριών ότι οι επιχειρηματίες Μπάκου – Καϋμενάκη έχουν αποκτήσει άνω του 28,6% των δικαιωμάτων ψήφου. 

Την ίδια ώρα, θετική ήταν η εικόνα και στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,35% και τα 32,29 ευρώ. Αισθητά πιο περιορισμένα ήταν τα κέρδη για τις μετοχές των Σαράντης – ΔΕΗ, οι οποίες τερμάτισαν στο +0,6%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ διολίσθησε κατά 0,5% και τα 12,2 ευρώ, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, οι οποίες προήλθαν από την επανεπένδυση του μερίσματος. Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν, τέλος, οι μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, Aegean και Lamda Development.

Συνολικά, 53 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News