Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 13:42
BUSINESS & FINANCE

Αμερικανικά σύννεφα πάνω από τον ελληνικό τουρισμό

Τι σημαίνει η ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Αμερικανικά σύννεφα πάνω από τον ελληνικό τουρισμό

Προβληματισμός έχει ανακύψει στον ελληνικό τουρισμό, μετά την απόφαση των ΗΠΑ θέσουν τη χώρα στην υψηλότερη κλίμακα κινδύνου (κατηγορία 4), καλώντας παράλληλα τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια προς τους ελληνικούς προορισμούς. Πριν από λίγο, μάλιστα, ήρθαν και νέα «κακά μαντάτα», καθώς το Ισραήλ έβαλε τη χώρα σε καθεστώς «αυστηρής προειδοποίησης», γνωστή και ως «πορτοκαλί» λίστα.

Μέχρι πρότινος, η Ουάσιγκτον τοποθετούσε την Ελλάδα στην κατηγορία 3 – Κίτρινο, γεγονός το οποίο διευκόλυνε τις τουριστικές εισροές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Πλέον, όμως, η χώρα μας βρίσκεται στην ανώτατη κλίμακα κινδύνου (κατηγορία 4 – Κόκκινο), εξαιτίας της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Αποφύγετε τα ταξίδια στην Ελλάδα. Εφόσον πρέπει να επισκεφτείτε την χώρα, βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως εμβολιασμένος πριν ταξιδέψετε» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, η οποία επικαλείται την σχετική εισήγηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Και προστίθεται: «Εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ενδεχομένως κινδυνεύουν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τις μεταλλάξεις του ιού».

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος είχε «επενδύσει» στις ΗΠΑ και τον Αμερικανό ταξιδιώτη, δεδομένου και του μέχρι πρότινος μπλόκου από το Ηνωμένο Βασιλείο (στις 24/7 επετράπη η άφιξη των εμβολιασμένων Βρετανών).

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ βρίσκονταν σε ιδιαιτέρως ικανοποιητικά επίπεδα, με τους ελληνικούς προορισμούς να φιγουράρουν στις κορυφαίες επιλογές των Αμερικανών τουριστών. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες φρόντισαν μάλιστα να πολλαπλασιάσουν τις πτήσεις τους προς τη χώρα μας.  Και αμερικανικά μέσα σχολίαζαν ότι οι Αμερικανοί ίσως φέτος να σώσουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ έφθασαν τις 125.000 τον Ιούλιο, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 η αμερικανική αγορά ήταν παντελώς κλειστή, προσφέροντας μηδενικά έσοδα. Η σημασία της αμερικανικής αγοράς για τη βαριά «βιομηχανία» της Ελλάδας αποκτά έτι περισσότερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη και την υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη των Αμερικανών, οι οποίοι θεωρούνται τουρίστες με… πορτοφόλι, συμβάλλοντας σημαντικά στις τουριστικές εισπράξεις. Επαγγελματίες του τουρισμού χαρακτηρίζουν τους Αμερικανούς τουρίστες «δώρο θεού». 

Το αν, επομένως, η απόφαση του State Department αλλάξει τα μέχρι στιγμής αισιόδοξα δεδομένα μένει να φανεί στην πράξη, με τους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού να ευελπιστούν ότι το «όπλο» του εμβολίου και η επιθυμία για διακοπές θα υπερισχύσουν των ανησυχιών για την παραλλαγή Δέλτα.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News