Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 12:25
BUSINESS & FINANCE

S&P: Πώς είδε τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Ανθεκτικά τα αποτελέσματα του ελληνικού κλάδου

S&P: Πώς είδε τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Απολύτως ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών δηλώνει o Standard & Poor’s, o οποίος χαιρετίζει τις επιδόσεις του κλάδου στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διαπιστώνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επέδειξαν ανθεκτικότητα στα τεστ εντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι το οποίο οφείλεται στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων (NPA).

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο δυσμενές σενάριο στο 8,3% για την Alpha Bank, στο 7,6% για την Eurobank, στο 6,5% για την Πειραιώς και στο 6,4% για την Εθνική Τράπεζα (έως το τέλος του 2023).

Το παραπάνω αποτέλεσμα, όπως υπενθυμίζει ο S&P, είναι απόρροια αφενός των συνεχόμενων πωλήσεων κόκκινων δανείων, αφετέρου των κινήσεων αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (Πειραιώς, Alpha Bank).

Όσον αφορά το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, ο αμερικανικός οίκος προμηνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα πρέπει να περιμένει κερδοφόρες χρήσεις κατά την περίοδο 2021 – 2023, ακόμη κι αν χρειαστεί να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των πιστωτικών προβλέψεων.

Ταυτόχρονα, βέβαια, προεξοφλεί ότι τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αλλαγές των τρεχουσών αξιολογήσεων, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News