BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα λίγο πριν τις 900 μονάδες

Στις παρυφές των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα λίγο πριν τις 900 μονάδες

Σταθεροποιητικά εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, μετά τη συμπλήρωση 10 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων -ένα ράλι που έφερε την ελληνική αγορά στις παρυφές των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 898,67 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (897,45 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε σχεδόν 2,5 μονάδες (από 896,48 έως 898,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες), ξεπερνώντας τα 10 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά, επηρεασμένη κι από την επιφυλακτικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια (DAX -0,06% / FTSE 100 +0,27%) φαίνεται ότι κατεβάζει ρυθμούς -κάτι απολύτως εύλογο, δεδομένου και της κόπωσης από το 10ήμερο ανοδικό ράλι.

Οι επενδυτές, εν μέσω καλοκαιριού, είναι απίθανο να προβούν σε ριψοκίνδυνες κινήσεις, προτιμώντας να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους και να επανέλθουν σε αγοραστική διάθεση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται να αποκατασταθεί η συναλλαγματική κανονικότητα. 

Καταλυτικός παράγοντας στη βελτίωση του κλίματος συνιστά, αναμβίφολα, η προσδοκία για τα φετινά τουριστικά έσοδα, καθώς οι αφίξεις κινούνται σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός το οποίο παρέχει στηρίγματα στον προϋπολογισμό.

Η παραπάνω αισιοδοξία, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στις τράπεζες (stress test, αναβαλλόμενος φόρος) δημιουργούν ένα θετικό κοκτέιλ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επόμενη ανοδική κίνηση και την πειστική υπέρβαση των 900 – 915 μονάδων.

Λελογισμένη κατοχύρωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, χαρακτηρίζεται σήμερα από μια αίσθηση κατοχύρωσης των κεκτημένων, με αποτέλεσμα λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης να υποχωρεί ήπια κατά 0,7% και να διαμορφώνεται στις 552 μονάδες. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι απώλειες είναι απολύτως ελεγχόμενες, μην υπερβαίνοντας το -1%. Ενδεικτικά, οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρίσκονται στο -0,5%, ενώ η μετοχή της Attica Bank κινείται αντίρροπα, κερδίζοντας 2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,52% 1,143 ευρώ
  • Attica Bank 2,04% 0,16 ευρώ
  • Eurobank -0,5% 0,79 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,57% 2,459 ευρώ
  • Πειραιώς -0,55% 1,452 ευρώ

Η ώρα της Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 120,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται στο +1,4% και το 1,42 ευρώ, εν μέσω των πληροφοριών ότι οι επιχειρηματίες Μπάκου – Καϋμενάκη έχουν αποκτήσει άνω του 28,6% των δικαιωμάτων ψήφου. 

Την ίδια ώρα, θετική είναι η εικόνα και στις μετοχές των Coca Cola – Jumbo, οι οποίες ενισχύονται άνω του 1%, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ αυξάνεται κατά 1,3% και διαμορφώνεται στα 8 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί ήπια κατά 0,5% και τα 12,2 ευρώ, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, οι οποίες προήλθαν από την επανεπένδυση του μερίσματος. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News