BUSINESS & FINANCE

Ο Αύγουστος των βαρέων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών

Ο Αύγουστος των βαρέων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών

Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2019 δόση νούμερο τρία. Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020 δόση νούμερο ένα και δύο. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων 2021 και διπλή δόση: 1η και 2η μαζί. Και φυσικά, ΦΠΑ β’ τριμήνου, δόση νούμερο δύο (και τελευταία).

Δεν έχουν όλοι οι επαγγελματίες και τις τέσσερις αυτές υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες χιλιάδες οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το τετραπλό ειδοποιητήριο.

Ουσιαστικά, το τέλος Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος της ανοχής που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας και την έναρξη μιας περιόδου επιστροφής στην κανονικότητα και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων. Είναι από τώρα σαφές ότι όλη η επόμενη περίοδος θα είναι γεμάτη από υποχρεώσεις.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Σεπτέμβριος έχει και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ενώ αν υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι πιθανό να χρειαστεί η καταβολή τριπλής δόσης από όσους θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσα στον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, θα μετατεθούν τα δύσκολα –συνδυασμός φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ- για τον Οκτώβριο.

Το ότι ο Αύγουστος θα είναι δύσκολος μήνας, προκύπτει και από τα δημοσιονομικά στοιχεία. Τα φορολογικά έσοδα προγραμματίζεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά φέτος τα 4 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση έναντι 3-3,5 δισ. ευρώ που εισπράττονταν μέχρι τώρα από τις αρχές του χρόνου.

Το κρίσιμο για το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού είναι το πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες στη συσσώρευση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ειδικά μετά από ένα πολύμηνο διάστημα αναστολών και περιορισμένων καταβολών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News