BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 10×10 – Μία «ανάσα» από τις 900 μονάδες

Στις 897 μονάδες ο Γ.Δ. - Στο +8,5% η Ελλάκτωρ, στο +5,4% η Alpha

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 10×10 – Μία «ανάσα» από τις 900 μονάδες

Με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων «φλέρταρε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πέτυχε την 10η ανοδική συνεδρίαση, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο κι από τη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,03% και τερμάτισε στις 897,45 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (888,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε σχεδόν οκτώ μονάδες (από 889,85 έως 898,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα (45,5 εκατ. ευρώ), δεδομένης και της καλοκαιρινής ραστώνης. 

Η σημερινή ανοδική κίνηση, η οποία αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης εβδομάδας, εδράστηκε σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν στο +2,66 και τις 556 μονάδες, μία ανάσα από το τεχνικό σημείο των 560 μονάδων.

Ράλι για την Alpha Bank

Η τραπεζική ώθηση επήλθε ως απόρροια αφενός των απολύτως επιτυχημένων stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αφετέρου της νομοθεσίας για τον αναβαλλόμενο φόρο, δύο παράγοντες που συνδράμουν στην προσπάθεια ανάκαμψης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η μετοχή της Alpha Bank ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια, καθώς εκτινάχθηκε κατά 5,4% και διέσπασε τις αντιστάσεις του 1,14 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επέστρεψε στα 2,4 ευρώ, κερδίζοντας 3,5%. 

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς κατέγραψαν οριακές διακυμάνσεις, οι οποίες δεν υπερέβησαν το +/-1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία τερμάτισε κοντά στο +2,35% και το 0,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 5,36% 1,149 ευρώ
  • Attica Bank 2,35% 0,1568 ευρώ
  • Eurobank -0,13% 0,794 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 3,47% 2,473 ευρώ
  • Πειραιώς 0,69% 1,46 ευρώ

Ξεχώρησε στο +8,5% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έδειξαν από την έναρξη της ημέρας τις διαθέσεις τους, ελέγχοντας πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ καλή εικόνα της Ελλάκτωρ, η μετοχή της οποίας εκτινάχθηκε στο +8,5% και το 1,4 ευρώ, εν όψει της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των ΟΛΠ και Viohalco αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2,5%, ενώ η μετοχή της Jumbo ακολούθησε στο +2,1% και τα 13,7 ευρώ. Οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Motor Oil, OTE και Τέρνα Ενεργειακή τερμάτισαν με άνοδο άνω του 1%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υπαναχώρησε κατά 1% εν μέσω των ανησυχιών για black out λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, ενώ αυξημένες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Aegean, η οποία απώλεσε σχεδόν 3%. Κατά 1,4% μειώθηκε και η μετοχή της Σαράντης.

Συνολικά, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 44 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,4 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή του νέου ράλι

Η ελληνική αγορά, όπως φάνηκε από την πρώτη (χρηματιστηριακή) ημέρα του Αυγούστου, έχει αρκετές δυνάμεις, ώστε να διατηρήσει «ζωντανό» το ανοδικό momentum, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις, οδηγώντας τον Γ.Δ. από τις 833 μονάδες στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Στόχος των προσεχών ημερών είναι, αναμφίβολα, η σταθεροποίηση της Λεωφόρου Αθηνών στα τρέχοντα -κι αν είναι εφικτό σε υψηλότερα- επίπεδα, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για το επόμενο ράλι της αγοράς.

Άλλωστε, η πλειονότητα των αναλυτών προεξοφλεί εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εμφανίσει σημαντικά κέρδη το επόμενο διάστημα, χάρη αφενός στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, αφετέρου στην εκκίνηση των projects του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός από την παραλλαγή Δέλτα φαίνεται ότι δεν συνιστά μείζον πρόβλημα για τους επενδυτές, οι οποίοι «βλέπουν» ότι δύσκολα θα απειληθεί το ανοδικό story της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων και των μέχρι στιγμής ικανοποιητικών τουριστικών επιδόσεων. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News