Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 20:00
BUSINESS & FINANCE

Πώς εξάγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Το 30,6% των εξαγωγών «τρέχουν» μόλις 5 εταιρείες - Σε ποιους τομείς 

Πώς εξάγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Υψηλή συγκέντρωση παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς το 30,6% προέρχεται από μόλις πέντε επιχειρήσεις, κάτι το οποίο μαρτυρά την ανάγκη διεύρυνσης της εξαγωγικής «πίτας», προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο όφελος για την οικονομία.

Όπως προκύπτει χαρακτηριστικά από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2019 η χώρα εξήγαγε προϊόντα συνολικής αξίας 31,3 δισ. ευρώ, με τον αριθμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων να διαμορφώνεται σε 17.789.

Ωστόσο, το 30,6% (9,6 δισ. ευρώ) των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από μόλις πέντε επιχειρήσεις, ενώ το 57% πραγματοποιείται από 100 επιχειρήσεις. Αντιστοίχως, 1.000 επιχειρήσεις «ευθύνονται» για το 84,6% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι στον κλάδο «Μεταποίησης – Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμου και κλιματισμού – Παροχής νερού – Ορυχείων και λατομείων», παρατηρείται έτι μεγαλύτερη συγκέντρωση, καθώς το 42,3% των εξαγωγών αφορά -επίσης- πέντε επιχειρήσεις.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στον κλάδο «Γεωργία – Δασοκομία – Αλιεία – Κατασκευές – Λοιπές Υπηρεσίες», όπου το 96,7% των εξαγωγών προέρχεται από 1.000 εταιρείες. Στον κλάδο «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο – Επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών«, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 86%.

Πώς εξάγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις-1

Προβάδισμα των μεγάλων επιχειρήσεων

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των επιχειρήσεων (με βάση τον αριθμό των απασχολούμενων), οι μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζόμενοι), αν και απαρτίζουν το 90% του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποιούν μόλις το 19,9% των συνoλικών εξαγωγών (6,2 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά τους, οι μεσαίες επιχειρήσεις (50 έως 249 απασχολούμενοι) ευθύνονται για το 20,1% των εξαγωγών, φέρνοντας στη χώρα 6,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 249 απασχολούμενων), αν και αντιστοιχούν μόλις στο 1,9% των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποιούν το 60% των εξαγωγών (18,7 δισ. ευρώ).

Πώς εξάγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις-2

Η μεγάλη εικόνα

Όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα των ελληνικών εξαγωγών, από τον τζίρο των 31,3 δισ. ευρώ η πλειοψηφία (72,4%) προέρχεται από τον κλάδο «Μεταποίησης – Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμου και κλιματισμού – Παροχής νερού – Ορυχείων και λατομείων», ο οποίος φέρνει στη χώρα 22,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί ο κλάδος «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο – Επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών» με μερίδιο 22,2% ή 6,9 δισ. ευρώ, ενώ έπεται ο κλάδος «Γεωργία – Δασοκομία – Αλιεία – Κατασκευές – Λοιπές Υπηρεσίες» με μερίδιο 5,4% ή 1,7 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News