Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 12:48
BUSINESS & FINANCE

Lockheed Martin: Υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού

Προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίες με εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας

Lockheed Martin: Υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού

Στην υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης Πολεμικού Ναυτικού προσβλέπει η ελληνοαμερικανική συμμαχία μεταξύ της Lockheed Martin και καίριων ελληνικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Oceanking Technical and Trading, Intracom Defense Electronics, Endeavor Integrated Solutions, ΑΚΜΩΝ ΑΕ, ΜΕΤΚΑ ΑΕ, Aeroservices S.A. και ALS Naval Ship Design. Η συμμαχία θα εξερευνήσει τις δυνατότητες των εταιρειών, θα διευρύνει σε βάθος χρόνου τις ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο της ναυτιλίας και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για επαναξιοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί ενσωμάτωση συστημάτων μάχης, δοκιμές, καθώς και συντήρηση και εκσυγχρονισμός πλοίων. Οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη σχεδίων υπό την καθοδήγηση της Lockheed Martin, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις αναβαθμίσεις των φραγατών τύπου ΜΕΚΟ-200 και το πρόγραμμα της Μελλοντικής Ελληνικής Φρεγάτας.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt δήλωσε σχετικά με την ελληνοαμερικανική συνεργασία ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι 100% σύμφωνη με την πρόταση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για επέκταση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ναυτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. Η πρότασή μας υποστηρίζεται από μια διακρατική συμφωνία που προσφέρει ένα υπαρκτό και πολύ ικανό πλοίο, και όχι μόνο μια ιδέα σχεδιασμένη στο χαρτί, με ένα απαράμιλλο πρόγραμμα για την κατασκευή του στην Ελλάδα». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «θα ενισχύσει την αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και θα δημιουργήσει περισσότερες από χίλιες άμεσες θέσεις εργασίας στο ναυπηγικό κλάδο και περισσότερες από χίλιες έμμεσες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον ελληνικό ναυτιλιακό κλάδο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αναβίωση της μακρόχρονης ναυτιλιακής παράδοσης της Ελλάδας. Γνωρίζω ότι η Lockheed Martin είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στην αναγέννηση της Ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, και είναι απολύτως σύμφωνη να συνεργαστεί με τον Γιώργο Προκοπίου, έναν σπουδαίο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος μόλις απέκτησε τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά».

Η Lockheed Martin πρόκειται να συνεργαστεί με τις ελληνικές εταιρείας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ναυπηγείων, εστιάζοντας αποκλειστικά στην επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος σε συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία θα ανακοινώσει ακόμα περισσότερους Έλληνες συνεργάτες τις επόμενες εβδομάδες. Η ομάδα θα βασιστεί στην ελληνική τεχνογνωσία και θα αξιοποιήσει τη βαθιά γνώση και εξειδίκευση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες της στο σχεδιασμό πλοίων, στα logistics, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της Lockheed Martin με την Ελλάδα μετρά περισσότερα από 75 χρόνια και περιλαμβάνει πολυάριθμα προγράμματα, όπως το F-16, το C-130 και το P-3. Το 2020, η Ελλάδα πρόσθεσε το MH-60R στο στόλο της ενώ, παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και η Lockheed Martin συνεργάζονται με την εγχώρια βιομηχανία για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του υπαρχοντος στόλου S-70B.

Η Μελλοντική Ελληνική Φρεγάτα

Η Hellenic Future Frigate (HF2) είναι μια φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, που βασίζεται σε συστήματα δοκιμασμένα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, προερχόμενα από τις Arleigh Burke DDG και FREEDOM class LCS, βελτιωμένα για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό θα ωφεληθεί από τις επενδύσεις που έχει ήδη κάνει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, από όσα έχει μάθει μέχρι σήμερα και από τη συνεχή ανάπτυξη, καθώς και από το συνολικό πακέτο και την εγγύηση απόδοσης που εντάσσεται στο πλαίσιο της διακρατικής διαδικασίας FMS. Η απόκτηση των HF2 θα υποστηρίξει ενεργά το σχέδιο αναζωογόνησης των ελληνικών ναυπηγείων και θα παρέχει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας στην αμυντική βιομηχανία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News