Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 13:16
BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Πρωταθλητής του Νότου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τι δείχνει η σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές

Deutsche Bank: Πρωταθλητής του Νότου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιβεβαιώνει η Deutsche Bank, η οποία συγκαταλέγει τον Γενικό Δείκτη στις top επιλογές για το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, η ελληνική αγορά έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη της τάξης άνω του 11% από τις αρχές του έτους (11,3%).

Πρόκειται για μία επίδοση, η οποία κινείται στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης, όπως του γερμανικού DAX (13%) και του βρετανικού FTSE 100 (11%) -δείγμα της δυναμικής της Λεωφόρου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης απέφερε κέρδη 6,9% στο α’ τρίμηνο και 3,2% στο β’ τρίμηνο, ενώ παρά τη στασιμότητα του Ιουλίου κατάφερε να αποχαιρετίσει τον προηγούμενο μήνα με οριακή άνοδο της τάξης του 0,9%.

Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με την Deutsche Bank, καθιστούν την ελληνική αγορά ως μία από τις κορυφαίες του ευρωπαϊκού Νότου, υπεραποδίδοντας έναντι τόσο του ισπανικού IBEX (9,3% από την αρχή του 2021) όσο και του πορτογαλικού PSI (-1,1% από την αρχή του 2021).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υποαποδίδει έναντι του ιταλικού FTSE MIB, ο οποίος μέσα στο έτος έχει εμφανίσει κέρδη της τάξης του 16%, χάρη κυρίως την πολή καλή εικόνα του α’ τριμήνου (11,3%). 

Deutsche Bank: Πρωταθλητής του Νότου το Χρηματιστήριο Αθηνών-1

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται κι από την πρώτη (χρηματιστηριακή) ημέρα του Αυγούστου, έχει αρκετές δυνάμεις, ώστε να διατηρήσει «ζωντανό» το ανοδικό momentum των τελευταίων ημερών, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις, οδηγώντας τον Γ.Δ. από τις 833 μονάδες στα επίπεδα των 890 μονάδων.

Στόχος των προσεχών ημερών είναι, αναμφίβολα, η σταθεροποίηση της Λεωφόρου Αθηνών άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για το επόμενο ράλι της αγοράς.

Άλλωστε, η πλειονότητα των αναλυτών προεξοφλεί εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εμφανίσει σημαντικά κέρδη το επόμενο διάστημα, χάρη αφενός στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, αφετέρου στην εκκίνηση των projects του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός από την παραλλαγή Δέλτα φαίνεται ότι δεν συνιστά μείζον πρόβλημα για τους επενδυτές, οι οποίοι «βλέπουν» ότι δύσκολα θα απειληθεί το ανοδικό story της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων και των μέχρι στιγμής ικανοποιητικών τουριστικών επιδόσεων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News