Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 17:18
BUSINESS & FINANCE

ΥΠΑΑΤ: 80 εκατ. ευρώ για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αγρότες

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί πιστοποιημένους φορείς παροχής γεωργικών συμβουλών σε όλη τη χώρα

ΥΠΑΑΤ: 80 εκατ. ευρώ για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αγρότες

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στον γεωργικό τομέα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Σύστημα Παροχής Συμβουλών ενεργοποιείται για πρώτη φορά και αποτελεί μια καινοτομία για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ (εθνική και ενωσιακή συμμετοχή), ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν 120.000 δωρεάν συμβουλές στους γεωργούς (με μέγιστο αριθμό τις 3 ανά γεωργό).

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί πιστοποιημένους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών όλης της χώρας, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργούς. Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών μέσω της παροχής εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι ίδιοι.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ολοκληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης για τις υποβληθείσες αιτήσεις για πιστοποίηση των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, οι οποίοι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για το υπο-Μέτρο 2.1.

Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπο-Μέτρου2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα».

Η εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων αποτελεί μέρος της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός από την εφαρμογή του προγράμματος ωφελούνται όλοι οι αγρότες που το επιθυμούν. «Πρόκειται για ένα Σύστημα Παροχής Συμβουλών μέσω του οποίου εξασφαλίζεται στους αγρότες όλης της επικράτειας που το επιθυμούν, η δυνατότητα να έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μοντέλου του πρωτογενή τομέα. Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα καίριας σημασίας, που προσανατολίζεται στον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μοντέλου του αγροτικού τομέα» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως το μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, με την προώθηση και τη διάδοση της απαραίτητης γνώσης και της συμβουλευτικής υποστήριξης που χρειάζονται οι παραγωγοί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News