Business & Finance Τετάρτη 28/07/2021, 21:32
ΗΠΑ

Fed: Εχει αρχίσει τις συζητήσεις για μείωση των μέτρων στήριξης

Fed: Εχει αρχίσει τις συζητήσεις για μείωση των μέτρων στήριξης

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην αμερικανική οικονομία έδωσε η Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίασή της, βλέποντάς την να παραμένει σταθερά στο δρόμο της ανάκαμψης, παρά την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. Παράλληλα, έδωσε το σήμα ότι συνεχίζει τις συζητήσεις για τη σταδιακά άρση των μέτρων στήριξης. 

Οι διαμορφωτές πολιτικής της ανακοίνωσαν oμόφωνα ότι έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις για το πότε θα μειώσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που θεωρείται ο προάγγελος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. 

Πιο συγκεκριμένα η Fed σηματοδότησε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη στιγμή μείωσης των μέτρων στήριξης, τονίζοντας ότι έχει «σημειωθεί πρόοδος» ως προς την εκπλήρωση των στόχων της. Μάλιστα, προέβη σε νέα μελλοντική κατεύθυνση για τη νομισματική πολιτική της, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες για να γίνει το επόμενο βήμα θα αξιολογηθουν προς το τέλος του έτους.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν τετραπλασιαστεί από την προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς, οι οποίοι θα επιτρέψουν τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. 

«Με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη δυναμική στήριξη της οικονομίας, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης συνεχίζουν να ισχυροποιούνται. Η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την οποία όμως θα πρέπει να διαπιστώσει προτού προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ.δολαρίων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed, η οποία διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όπως άλλωστε αναμενόταν, σε μία απόφαση που ήταν ομόφωνη. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στο σημερινό ρυθμό. 

Ο υψηλότερος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα «μεταβατικών παραγόντων», σύμφωνα με την Fed, με τους διαμορφωτές πολιτικής της να αναμένουν ότι η πρόοδος στην εμβολιαστική διαδικασία θα συνεχίσει να αντισταθμίζει τον όποιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία από τη μετάλλαξη Δέλτα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News