Business & Finance Τετάρτη 28/07/2021, 13:09
BUSINESS & FINANCE

JPMorgan: Γιατί ποντάρει στο στόρι των ελληνικών τραπεζών

JPMorgan: Γιατί ποντάρει στο στόρι των ελληνικών τραπεζών

Υποτιμημένες θεωρεί τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η JPMorgan Chase & Co και περιμένει ράλι. O αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός θεωρεί μεγάλη ευκαιρία για τον τραπεζικό κλάδο το εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και παρά το επίμονο αγκάθι των κόκκινων δανείων πιστεύει ότι οι προοπτικές για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. 

Σε έκθεσή της η JPMorgan υιοθετεί σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας ότι η σημερινή μεγάλη απόσταση στις αποτιμήσεις τους έναντι των άλλων τραπεζών της Ευρωζώνης δεν δικαιολογείται. Ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει ότι το discount των ελληνικών τραπεζών έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρωζώνη φτάνει στο 40%. 

Αποδίδει τα εύσημα στις προσπάθειές τους να περιορίσουν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ευρύτερα το ρίσκο, ακόμη και εν μέσω πανδημίας και τονίζει ότι στόχος τώρα θα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξή τους και η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων. Εκτιμά ότι τα βιώσιμα περιθώρια ROTE των ελληνικών τραπεζών είναι στο 8%-9% έως το 2023, με αποτίμηση μόλις 0,43 φορές τον δείκτη εσωτερικής αξίας (P/TBV) το 2022 και πιστεύει ότι αυτό αποτελεί μια ελκυστική προοπτική μεσοπρόθεσμης επαναξιολόγησης. H αξιολόγηση είναι overweight για την Alpha Βank (από Not Rated), διατηρώντας τις αξιολογήσεις overweight για τη Eurobank και την ΕΤΕ και την Πειραιώς σε ουδέτερη σύσταση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου οι ελληνικές τράπεζες είναι μία καλή επιλογή για όσους επιδιώκουν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Ξεχωρίζουν, όπως σημειώνουν, οι προοπτικές των Alpha Bank και Eurobank. 

Υπό τις συνθήκες αυτές δίνουν τις ακόλουθες τιμές – στόχους: 

Αlpha Bank: 1,5 ευρώ
Εθνική Τράπεζα: 3,3 ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς 1,9 ευρώ
Eurobank: 1,10 ευρώ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News