Business & Finance Τρίτη 27/07/2021, 14:43
ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Στη Βουλή εντός της ημέρας η ρύθμιση για τα «κορωνο-χρέη»

Στη Βουλή εντός της ημέρας η ρύθμιση για τα «κορωνο-χρέη»

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα τροπολογία, η οποία θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, καθώς και για την επέκταση της δυνατότητας εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με έκπτωση 3% μέχρι τις 27 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η νέα ρύθμιση θα καλύπτει όλη την περίοδο της πανδημίας και θα αφορά όσους ήταν δικαιούχοι (οποιαδήποτε στιγμή) συγκεκριμένων μέτρων στήριξης ή ανήκαν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Απριλίου 2020. Συγκεκριμένα: 

  • Θα καλύπτει οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021
  • Θα διευρύνει τον αριθμό των δόσεων σε 36 άτοκες και σε 72 με χαμηλό επιτόκιο 2,5%

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε συγκεκριμένα πως η τροπολογία θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

«Η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, θα αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες από εδω και πέρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να καταβάλουν» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Όπως είπε, η ρύθμιση αυτή μαζί με την έκπτωση κατά 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου και μαζί με κάποιες άλλες διατάξεις, όπως η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022 θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη. 

Ποιοι δικαιούχοι

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις ανέφερε ότι με βάση στοιχεία που υπάρχουν μέχρι χθες το βράδυ από τα εκκαθαριστικά στην εφορία, προκύπτει ότι το 52% της κοινωνίας δεν έχει να πληρώσει καθόλου φόρο και το 17% έχει επιστροφή. «Άρα το 70% της κοινωνίας δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ» σημείωσε. 

Ανέφερε ακόμη πως δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις κάθε μέρα, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός. 

Τα μέτρα στήριξης

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν νέα μέτρα στήριξης, επισήμανε ότι όσο η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο τα μέτρα στήριξης πρέπει να αποσύρονται με ασφάλεια ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία «διατηρώντας τις μόνιμες μειώσεις φόρων που ψηφίσαμε τα δύο τελευταία χρόνια».

Σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, επανέλαβε ότι η εκτίμηση για ανάκαμψη 3,6% φαντάζει συντηρητική σήμερα, διότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες είναι πολύ καλύτεροι. 

Για τον τουρισμό παρατήρησε ότι «στις πτήσεις εσωτερικού έχουμε καλύψει το 75% του 2019 και στις πτήσεις εξωτερικού το 60% περίπου». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News