Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 12:05
BUSINESS & FINANCE

ΟΟΣΑ: Η Covid-19 «έκαψε» 20 εκατ. θέσεις εργασίας

«Μην πληρώσουμε την πανδημία με μακροχρόνια ανεργία» - Ποια ρίσκα διακρίνει ο διεθνής οργανισμός

ΟΟΣΑ: Η Covid-19 «έκαψε» 20 εκατ. θέσεις εργασίας

Το 2021 η ανεργία έχει μειωθεί από το 2020, αλλά είναι ακόμη υψηλότερη από το 2019, επισημαίνει report του ΟΟΣΑ, το οποίο προειδοποιεί ότι ένα αργό rebound στις θέσεις εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο της μακροχρόνιας ανεργίας. Επιπλέον, «η πανδημία έχει οξύνει τις κοινωνικές και οικονομικές διαιρέσεις, γεγονός που με τη σειρά του υπονομεύει τη δυναμική της ανάκαμψης».

Σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις χώρες του ΟΟΣΑ, 3 εκατ. περισσότεροι νέοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Πολλές χώρες, υπογραμμίζει ο Οργανισμός, αντιμετωπίζουν μεγάλο κενό στη νεανική απασχόληση, που θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια.
«Όσο οι εκστρατείες εμβολιασμού συνεχίζονται και ορισμένες χώρες έχουν ξεκινήσει να χαλαρώνουν του περιορισμούς για την καταστολή της COVID-19, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί. Τα άνευ προηγουμένου επίπεδα υποστήριξης, τα οποία έχουν παράσχει οι χώρες μέσω προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και του εισοδήματος έχουν διασώσει έως και 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έχουν βοηθήσει πολλά νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στην πανδημία. Υπό πολλές έννοιες, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», συμπεραίνει ο ΟΟΣΑ, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «αυτό το φως είναι πιο λαμπερό για κάποιους και όχι τόσο για άλλους. Ξέρουμε ότι η πανδημία της COVID-19 έχει ήδη διευρύνει το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα των ανθρώπων με υψηλά προσόντα και υψηλές απολαβές σε σχέση με όσους δεν τα έχουν κατοχυρώσει, χάσμα μεταξύ γενεών, μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ αυτών με σταθερή εργασία και όσων είναι άνεργοι ή σε επισφαλή θέση. Η ανεργία είναι υψηλή και δεν προβλέπεται πως οι θέσεις εργασίας θα ανακάμψουν με ταχύτητα. Η επιστοφή της εργασίας στα επίπεδα πριν την πανδημία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Πάντως, ο διεθνής οργανισμός παρατηρεί ότι στο παρελθόν, οι περισσότερες χώρες βιάζονταν να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες μετά από κάθε κρίση. Ωστόσο, «αυτή τη φορά, οι χώρες δεσμεύονται να διοχετεύσουν πρωτοφανή επίπεδα αναπτυξιακών πόρων για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα υποσχέθηκαν ότι θα παράσχουν τρισεκατομμύρια δολάια, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δανείζεται εκ μέρους των μελών της για πρώτη φορά, ώστε να υποστηρίξει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την εθνική ανάκαμψη και τα σχέδια βιωσιμότητας. Οι επενδύσεις στην παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας θα ωθήσει τον κόσμο να επιστρέψει στη δουλειά», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

ΟΟΣΑ: Η Covid-19 «έκαψε» 20 εκατ. θέσεις εργασίας-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News