Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 08:01
BUSINESS & FINANCE

Covid-19: «Υγειονομική βόμβα» και στα ταμεία των κυβερνήσεων

Προθάλαμος για δυνητική αύξηση των κρατικών χρεών – Στη δυσμενέστερη θέση η Ελλάδα

Covid-19: «Υγειονομική βόμβα» και στα ταμεία των κυβερνήσεων

Απώλεια 9,1% καταγράφει η Ευρώπη, ως απόρροια της πανδημίας, στην καθαρή αξία των δημόσιων οικονομικών της, η οποία διαμορφώνεται πλέον στο -66,3% του ΑΕΠ. Στο -185% του ΑΕΠ βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns, τόσο τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όσο και οι υποχρεώσεις των κυβερνήσεων της Ε.Ε. αυξήθηκαν σημαντικά – οι τελευταίες αυξήθηκαν ταχύτερα. Ουσιαστικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιστράτευσαν περιουσιακά στοιχεία για να μετριάσουν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν την υποστήριξη της ρευστότητας, την παροχή δανείων καθώς και την αναβολή των προθεσμιών πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Οι κυβερνήσεις αύξησαν επίσης τα αποθέματά τους που διατηρούνται σε καταθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η χρηματοδότηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων οδήγησε στην αύξηση των κρατικών υποχρεώσεων, οι οποίες αυξήθηκαν περαιτέρω επειδή οι κυβερνήσεις χρειάζονταν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους.

Τα ελλείμματα γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των αυξημένων δαπανών καθώς και των χαμηλότερων εσόδων. Η αύξηση των υποχρεώσεων για τα κρατικά ταμεία προέκυψε κυρίως μέσω της έκδοση χρεογράφων (ομολόγων) και δανείων.

Τα στοιχεία της Eurostat εκ του αποτελέσματος επισημαίνουν τον κίνδυνο για τα κρατικά ταμεία από τις πιέσεις που ασκεί η πανδημία και τονίζουν την ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή επίτευξη ανοσίας και κατ’ επέκταση επιστροφή της οικονομίας στην προ-πανδημίας κανονικότητα. Ειδάλλως, συντηρείται το ρίσκο το κόστος των lockdowns να μεταφραστεί σε κρίσεις χρέους – αν και μέχρι στιγμής λειτουργεί αποτρεπτικά προς αυτήν την κατεύθυνση η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειωτέον, η καθαρή οικονομική αξία της θέσης ενός κράτους προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του αποθέματος των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων του και του αποθέματος των υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει.

moneyreview.g

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News