Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 13:22
BUSINESS & FINANCE

Ισραήλ-Ben & Jerry’s: Ο πόλεμος του παγωτού

Ισραήλ-Ben & Jerry’s: Ο πόλεμος του παγωτού

Για «σοβαρές συνέπειες» προειδοποίησε την Unilever το Ισραήλ, αφότου η θυγατρική της Ben & Jerry’s ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλά το παγωτό της στην υπό ισραηλινή κατοχή Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Όπως έκανε γνωστό η φημισμένη εταιρεία παγωτών, η πώληση των προϊόντων της στις περιοχές που διεκδικούνται από τους Παλαιστίνιους  «δεν συνάδει με τις αρχές της». 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett, δήλωσε ότι μίλησε με τον CEO της Unilever, Alan Jope και πρόσθεσε ότι θα αντιδράσει επιθετικά απέναντι στο όποιο μποϊκοτάζ. 

«Έχουμε μία μακροχρόνια συνεργασία με τον αντιπρόσωπό μας, που παράγει το παγωτό Ben & Jerry’s στο Ισραήλ και το διανέμει στην περιοχή. Τον έχουμε ενημερώσει ότι δεν θα ανανεωθεί η συμφωνία για την άδεια, όταν αυτή λήξει, στα τέλη του έτους», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας. Η Ben & Jerry’s σχεδιάζει να παραμείνει στο Ισραήλ στο πλαίσιο διαφορετικής συμφωνίας, χωρίς να πουλά στη Δυτική Όχθη. 

«Από την πλευρά του Ισραήλ, αυτή η κίνηση έχει σοβαρές επιπτώσεις, νομικές και άλλου είδους, και η χώρα θα κινηθεί επιθετικά απέναντι στα όποια μέτρα μποϊκοτάζ στοχεύουν σε πολίτες», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. 

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έγραψε στο Twitter: «Τώρα, εμείς οι Ισραηλινοί ξέρουμε ποιο παγωτό να ΜΗΝ αγοράσουμε». 

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, καθώς ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Gilad Erdan, ανέφερε ότι έστειλε σχετική επιστολή σε 35 κυβερνήτες των ΗΠΑ, στις πολιτείες όπου έχει περάσει νόμος κατά του μποϊκοτάζ του Ισραήλ. «Γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστούν τέτοιες αντισημιτικές κινήσεις και διακρίσεις», αναφέρει η επιστολή του πρέσβη. Μάλιστα, παρομοιάζει την κίνηση της Ben & Jerry’s με την ανακοίνωση που είχε κάνει το 2018 η Airbnb, ότι θα διαγράψει από την πλατφόρμα της όλα τα ακίνητα που νοικιάζονται στη Δυτική Όχθη. Η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων πήρε πίσω την απόφαση το 2019,  αφότου οι ΗΠΑ την αμφισβήτησαν νομικά. Όμως, ανακοίνωσε ότι θα δωρίζει τα κέρδη από τις κρατήσεις αυτές σε ανθρωπιστικούς σκοπούς. 

Παγωτό με πολιτικά φρονήματα 

Η Ben & Jerry’s ιδρύθηκε στο Βερμόντ το 1978 και πλέον ανήκει στην Unilever. Όμως, το γεγονός ότι αποτελεί κομμάτι μίας τεράστιας πολυεθνικής δεν την αποτρέπει από το να παίρνει θέση σε διάφορα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. 

Το brand τάχθηκε κατά του Donald Trump, αλλάζοντας το όνομα ενός παγωτού της σε Pecan Resist το 2018, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News