Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 10:44
BUSINESS & FINANCE

Τελευταία ευκαιρία για το «κούρεμα» ενοικίων – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Τελευταία ευκαιρία για το «κούρεμα» ενοικίων – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν αποζημιωθεί για τα ενοίκια που έχουν χάσει, προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη στις δηλώσεις του διαστήματος Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 για τα μειωμένα ενοίκια. 

Παράλληλα, όσοι δεν έχουν υποβάλει τις αρχικές δηλώσεις μπορούν να το κάνουν μέσα στην ημέρα, όσο η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ παραμένει ανοικτή. 

Από αύριο θα αρχίσει η επεξεργασία των δηλώσεων για την πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Τα χρήματα θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, σήμερα θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις COVID:

• Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις COVID ή/και δηλώσεις Πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. 

• Οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων μπορούν να υποβάλουν δήλωση COVID για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

• Για τους μήνες Μάρτιο 2020 και εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια, θα πρέπει να  δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς και να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Σημειώνεται ότι για τον Ιούλιο, πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου έχουν οι επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. 

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούλιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Ταυτόχρονα, στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, δίνεται η δυνατότητα παράτασης της διάρκειας της επαγγελματικής μίσθωσης, για διάστημα ίσο με τον χρόνο αναστολής της οικονομικής τους δραστηριότητας. Οι επιχειρηματίες που το επιθυμούν, θα πρέπει να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου με έγγραφη δήλωσή τους, έως τις 31 Ιουλίου 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News