Business & Finance Δευτέρα 19/07/2021, 18:12
BUSINESS & FINANCE

ΕΣΠΑ 2021-2027: Πόσα χρήματα και σε ποιους τομείς

Επίκεντρο η στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης

ΕΣΠΑ 2021-2027: Πόσα χρήματα και σε ποιους τομείς

Επιδοτήσεις συνολικής αξίας 26,1 δισ. ευρώ προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 με τίτλο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης», το οποίο αποτυπώνει τις καινούργιες προτεραιότητες της Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. Πρόκειται για πιστώσεις 20,9 δισ. ευρώ από την ενωσιακή στήριξη και για 5,4 δισ. ευρώ από την εθνική συνεισφορά, οι οποίες θα αξιοποιηθούν σε πλήρη αρμονία με το Εθνικο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία.

Κεντρικός στόχος του νέου ΕΣΠΑ είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης, αφού ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων, ύψους 4,162 εκατ. ευρώ, θα διοχετευτεί για την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Εκτός αυτού, επιδοτήσεις ύψους 3,885 εκατ. ευρώ πρόκειται να αξιοποιηθούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η οποία έχει υποχωρήσει εξαιτίας της πανδημίας. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης του ανθρωπίνου δυναμικού και η βελτίωση της απασχολησιμότητας. Μεταξύ άλλων, θα δοθεί έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, τους μετανάστες & δικαιούχους διεθνούς προστασίας, ΑμεΑ, καθώς και στους ΝΕΕΤ (not in employment, education or training) ηλικίας 15-29 ετών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 3.607 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τελικός σκοπός είναι η προώθηση καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, καθώς και η ενθάρρυνση για πράσινες επενδύσεις.

Βέβαια, το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει επίσης τον κλάδο των μεταφορών (2.224 εκατ. ευρώ), την αναπτυξιακή μετάβαση (1.628 εκατ. ευρώ), καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα (943 εκατ. ευρώ). Οσον αφορά τις μεταφορές, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ προβλέπεται η υλοποίηση μίας σειράς έργων αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου και διασυνοριακών μεταφορών. Εκτός αυτού, προβλέπεται η ανάπτυξη και αξιοποίηση του προαστιακού δικτύου, καθώς και η αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική σύνδεση σιδηροδρομικών κόμβων με δίκτυα μεταφορών. Σχετικά με τους πόρους που θα διοχετευτούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αυτοί αναφέρονται συγκεκριμένα στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων, καθώς και στον μετασχηματισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στην επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις. Ενίσχυση θα δοθεί επίσης για την πολιτική προστασία και τη νέα Διαχειριστική Αρχή (714 εκατ. ευρώ), την αναβάθμιση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης δικαιούχων και των φορέων υλοποίησης (504 εκατ. ευρώ), καθώς και για τον κλάδο της αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και θαλάσσης (455 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, υπήρξε αύξηση της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας συνολικά τα 8,1 δισ. ευρώ, για τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Ενα μεγάλο μέρος των πόρων αυτών θα αξιοποιηθούν στα περιφερειακά προγράμματα Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπως άλλωσε είχαν κατανεμηθεί και με το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Αναλυτική παρουσίαση στα σχετικά αρχεία.

moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Παρουσίαση νέου ΕΣΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News