Business & Finance Κυριακή 18/07/2021, 07:56
BUSINESS & FINANCE

Σε πορτοκαλί συναγερμό ο τουρισμός: Χάνεται και η αγορά του Ισραήλ;

Οι ισραηλινές αρχές σκέφτονται να ανακοινώσουν καραντίνα για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα

Σε πορτοκαλί συναγερμό ο τουρισμός: Χάνεται και η αγορά του Ισραήλ;

Απειλητικές διαστάσεις για τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας παίρνει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων -ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς- και η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα. Έπειτα από την απόφαση της Γερμανίας να βάλει την Ελλάδα στη λίστα των «επικίνδυνων» χωρών αλλά και το lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο και ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, σε κίνδυνο φαίνεται ότι τίθεται η πολύ σημαντική αγορά του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι το κρατικό κανάλι Kan, το Ισραήλ αναμένεται να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών από τις οποίες απαιτείται καραντίνα 7 ημερών για τους τουρίστες που επιστρέφουν. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι αρχές εξετάζουν την κίνηση αυτή εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και γιατί ένας αριθμός από Ισραηλινούς ταξιδιώτες βρέθηκαν θετικοί κατά την επιστροφή τους από τη χώρα μας. 

Σημειώνεται ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει ποντάρει πολλά στην αγορά του Ισραήλ για τη φετινή, εξαιρετικά δύσκολη σεζόν. Η χώρα που από την πρώτη στιγμή προηγήθηκε στους εμβολιασμούς έκλεισε από νωρίς τουριστική συμφωνία με την Αθήνα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να πραγματοποιούνται περίπου 200-230 πτήσεις που συνδέουν το Ισραήλ με την Ελλάδα κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Kan. 

Έως σήμερα, οι Ισραηλινοί τουρίστες που επέστρεφαν από την Ελλάδα έπρεπε απλά να μπουν σε απομόνωση για 24 ώρες ή μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα του τεστ κορωνοϊού τους. Οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί εξαιρούνταν έως τώρα ακόμα και από αυτή τη σύντομη καραντίνα. 

Όμως, στο νέο καθεστώς, θα πρέπει να τηρούν καραντίνα επτά ημερών και να κάνουν τεστ κορωνοϊού. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά αφότου έρχεται έπειτα από την προσθήκη της Ελλάδας στις «επικίνδυνες» χώρες της Γερμανίας. Όπως έδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να κάνουν διακοπές σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες από τη γερμανική κυβέρνηση. Μόνο το 25% θεωρεί πιθανές διακοπές σε περιοχές κινδύνου. 

Την ίδια στιγμή, το lockdown της Μυκόνου κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, καθώς βρετανικά, αμερικανικά, ακόμα και κινεζικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση, εστιάζοντας κυρίως στην απαγόρευση της μουσικής στο νησί των πάρτι. 

Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή πλεύσης της βρετανικής κυβέρνησης, που έδωσε το πράσινο φως ώστε να επιστρέφουν οι εμβολιασμένοι Βρετανοί χωρίς καραντίνα από τους «πορτοκαλί» προορισμούς, έχει δώσει σημαντική ώθηση στις κρατήσεις για Ελλάδα και θεωρείται μία σημαντική «ανάσα» για τον ελληνικό τουρισμό. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News