Business & Finance Σάββατο 17/07/2021, 13:32
BLOOMBERG

Εμβόλια: Τα κίνητρα δίνουν τη θέση τους στις απειλές σε όλη την Ευρώπη

Εμβόλια: Τα κίνητρα δίνουν τη θέση τους στις απειλές σε όλη την Ευρώπη

Στην Αθήνα, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σου δίνει το δικαίωμα να μπεις σε μπαρ. Στην Πράγα, μπορεί να σου δώσει ένα iPhone. Όμως σε κάποια μέρη, είναι αναγκαίο εάν θέλεις να κρατήσεις τη δουλειά σου. 

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να επαναφέρουν την κανονικότητα στην καθημερινότητα, η προσέγγιση του «καρότου και μαστίγιου» στους εμβολιασμούς αρχίζει να τείνει περισσότερο προς το δεύτερο, γράφει το Bloomberg. 

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε ένα «καλοκαίρι κινητοποίησης για τα εμβόλια», ανακοινώνοντας υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς. 

Ιταλία, Ελλάδα και Βρετανία ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι, κάνοντας το εμβόλιο υποχρεωτικό για κάποιους. 

Εδώ και μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάλευαν με τις ελλείψεις των εμβολίων. Τώρα, έχουν το αντίθετο πρόβλημα: Υπάρχουν άφθονες δόσεις, όμως η ζήτηση για αυτές φαίνεται να επιβραδύνει. 

Καθώς η συζήτηση για το πώς θα κινητοποιηθούν περισσότεροι Ευρωπαίοι να εμβολιαστούν φουντώνει, οι αρχές έρχονται αντιμέτωπες με σύνθετα ηθικά ερωτήματα. 

Με την πολύ μεταδοτική Μετάλλαξη Δέλτα να επεκτείνεται ταχύτατα, κάποιοι ηγέτες βλέπουν ότι υπάρχει ανάγκη για αυστηρά μέτρα, προκειμένου να ξεπεραστεί μία πανδημία που έχει προκαλέσει 4 εκατ. θανάτους και έχει πλήξει οικονομικά και ψυχολογικά πολύ περισσότερους. Όμως, πολλοί λένε ότι εάν οι κυβερνήσεις αναγκάσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα πλήξει την εμπιστοσύνη του κοινού στο πρόγραμμα εμβολιασμών. 

«Δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο που έχει προτείνει η Γαλλία», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αλλάζοντας αυτό που έχουμε πει στο παρελθόν: όχι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί». 

Στις ΗΠΑ, κάποια νοσοκομεία έχουν ανακοινώσει ότι τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά για το προσωπικό τους. 

Όμως, η ιδέα των υποχρεωτικών εμβολιασμών είναι αμφιλεγόμενη. «Είναι η αρχή μίας πλαγιάς που γλιστρά πολύ», λέει στο Bloomberg η Άλισον Πόλοκ, καθηγήτρια δημόσιας υγείας του University of Newcastle, με αφορμή τη βρετανική απόφαση να γίνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια για όσους δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας από τον Οκτώβριο. «Ανατρέπει 120 χρόνια νομοθεσίας και πολιτικών για τους εμβολιασμούς, που έχουν χτιστεί πάνω στην εμπιστοσύνη, το ιατρικό απόρρητο και την πληροφορημένη συναίνεση», εξηγεί. 

Στην Ιταλία, τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά για τους υγειονομικούς από τον Μάιο, ενώ το 68% των Ιταλών τάσσεται υπέρ του να επιτραπεί η είσοδος σε εστιατόρια, σινεμά, τρένα και αεροπλάνα μόνο στους εμβολιασμένους. 

Και η Ιρλανδία, άλλωστε, επιτρέπει στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μόνο τους εμβολιασμένους. 

Στη Γαλλία,  οι χώροι ψυχαγωγίας απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί στα εστιατόρια τον Αύγουστο. Για να ενθαρρύνει τον κόσμο να εμβολιαστεί, ο Μακρόν θα σταματήσει τα  δωρεάν τεστ  για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ή να παραστούν σε εκδηλώσεις χωρίς να είναι εμβολιασμένοι, από το φθινόπωρο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News