BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κόπωση στις τράπεζες – Άλμα +5% για τη Lamda

Στς 865 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Κόπωση στις τράπεζες – Άλμα +5% για τη Lamda

Οριακά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η τραπεζική κόπωση «ψαλιδίζει» τα όποια κέρδη από τα blue chips, καθιστώντας «δύσκολη» την ανάκτηση του τεχνικού σημείου των 870 μονάδων, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη και την απουσία συναλλαγματικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,15% και ενισχύεται στις 865,22 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 863,96 έως 870,10 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της ημέρας.

Η ελληνική αγορά, παρά το αισιόδοξο ξεκίνημα, έχει κατεβάσει εκ νέου ρυθμούς, γεγονός το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μεταβλητότητα του τραπεζικού κλάδου, με τη μετοχή της Alpha Bank να διολισθαίνει κατά περίπου 1%.

Από εκεί και πέρα, πάντως, ισχυρά στηρίγματα παρέχει η μετοχή της Lamda Development, η οποία εκτινάσσεται κατά 5% και προσεγγίζει τα 8 ευρώ, χάρη στον αυξημένο αριθμό προκρατήσεων για τα ακίνητα στο Ελληνικό. Πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία βρίσκεται στο +2,8%.

Εν αναμονή τoυ Fitch

Με την ελληνική αγορά να παραμένει σε φάση συσσώρευσης, οι επενδυτές προσδοκούν σε μια ευχάριστη έκπληξη από τον οίκο Fitch, ο οποίος το βράδυ θα επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση. Αυτή την στιγμή, η χώρα βρίσκεται στο «ΒΒ», δηλαδή δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση.

Δεδομένου ότι η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης είναι για τον Ιανουάριο του 2022, οι αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν μια πιθανή αναβάθμιση είτε της αξιολόγησης είτε του outlook (συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες), το οποίο είναι «σταθερό».

Βέβαια, σε σημερινό της σημείωμα, η Societe Generale θεωρεί ότι ο Fitch δεν θα προβεί σε αναθεωρήσεις, προτιμώντας να περιμένει την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, προτού προχωρήσει στην επόμενη κίνησή του.

«Χαλάει» η εικόνα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά το θετικό ξεκίνημα, εμφανίζει συγκρατημένες απώλειες, παρουσιάζοντας σαφείς ενδείξεις κόπωσης. Έτσι, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο σχετικός δείκτης μειώνεται κατά 0,24% και υπαναχωρεί στις 534 μονάδες, παραμένοντας σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Η καθοδική κίνηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί κατά 0,94% και το 1,0635 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει απολέσει το άρχικό +2% και διαπραγματεύεται πλέον στο +0,2% εν όψει και της ανάδειξης του προτιμητέου επενδυτή για την τιτλοποίηση Frontier. Οριακές μεταβολές, τέλος, παρατηρούνται και στις μετοχές των Eurobank – Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,94% 1,0635 ευρώ
  • Attica Bank 0,80% 0,151 ευρώ
  • Eurobank -0,10% 0,8142 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,23% 2,314 ευρώ
  • Πειραιώς -0,29% 1,376 ευρώ

Στηρίγματα από Ελλάκτωρ, Lamda

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ξεκινάει τη διαδικασία της ΑΜΚ, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 1,7%. Από εκεί και πέρα, κατά 5% αυξάνεται η μετοχή της Lamda Development, η οποία διαμορφώνεται στο όριο των 8 ευρώ, χάρη στις πολύ υψηλές προ-κρατήσεις για το Ελληνικό.

Από την πλευρά της, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα αυξάνεται κατά 2,8%, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ κερδίζει 1,6%, μετά την υποβολή δύο δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία η ενεργειακή εταιρεία κατέχει το 35%.

Στον αντίποδα, υπό πίεση βρίσκεται η μετοχή της Σαράντης, η οποία υποχωρεί κατά 1,25% και τα 8,7 ευρώ, με τη μετοχή της Coca – Cola να μειώνεται κατά 0,9% και τα 30,6 ευρώ. ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ, τέλος, εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 0,7%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 22 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,1 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Πέμπτη.

Με απώλειες η εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια ανοδική κίνηση προς τις 900 – 915 μονάδες, δείγμα της ανησυχίας για την έλευση του δ’ κύματος της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς αφαιμάξεις από τις ΑΜΚ και τις ομολογιακές εκδόσεις στερούν από τη Λεωφόρο Αθηνών μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εισαγωγή των 800 εκατ. νέων μετοχών της Alpha Bank, ο τζίρος επέστρεψε και πάλι στα χαμηλά επίπεδα των 40 – 60 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,2%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση κατά 1,6% και ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει κάμψη 1,7%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News