Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 13:05
BUSINESS & FINANCE

Στο 1,9% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Μικρή μείωση τον Ιούνιο

Στο 1,9% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Μικρή μείωση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, ο οποίος παρ’ όλα αυτά διατηρήθηκε πολύ κοντά το ψυχολογικό όριο του 2%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1,9% από 2% τον Μάιο, χάρη κυρίως στην ώθηση από Ουγγαρία (5,3%), Πολωνία (4,1%) και Εσθονία (3,7%). 

Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα ανήλθε ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία και στη Μάλτα, όπου καθορίστηκε στο -0,6% και στο +0,2%. Η τρίτη χειρότερη θέση ανήκει στην Ελλάδα, όπου τον Ιούνιο ανήλθε στο +0,6%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται σταθερά στο 2%, ενώ προσφάτως η Φρανκφούρτη νωστοποίησε ότι θα επιτρέπει την υπέρβαση του εν λόγω ορίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα θα διευκολύνει την Κριστίν Λαγκάρντ να «δικαιολογήσει» τη διατήρηση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής για έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2020, ακόμη και σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News