BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικά προς τις 870 μονάδες, με την Ελλάκτωρ «μπροστάρη»

Στις 867 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικά προς τις 870 μονάδες, με την Ελλάκτωρ «μπροστάρη»

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια προσέγγισης των 870 μονάδων, έχοντας ως βασικό στήριγμα τη μετοχή της Ελλάκτωρ, αλλά και την προσδοκία για μια ευχάριστη έκπληξη από την βραδινή αξιολόγηση του Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,45% και ενισχύεται στις 867,69 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 864,35 έως 868,02 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Η ελληνική αγορά, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στη συσσώρευση, περιμένει μια ευχάριστη είδηση από τον οίκο Fitch, ο οποίος το βράδυ θα επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση. Αυτή την στιγμή, η χώρα βρίσκεται στο «ΒΒ», δηλαδή δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση.

Δεδομένου ότι η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης είναι για τον Ιανουάριο του 2022, οι αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν μια πιθανή αναβάθμιση είτε της αξιολόγησης είτε του outlook (συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες), το οποίο είναι «σταθερό».

Σήμερα, στο μεταξύ, είναι προγραμματισμένη και η λήξη των παραγώγων, γεγονός το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ενίσχυση της μεταβλητότητας αλλά και αύξηση του συναλλαγματικού όγκου, ιδίως προς το τέλος της συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα, η αγορά καλείται να καλύψει ακόμη μία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), με την Ελλάκτωρ να ανοίγει το βιβλίο των προσφορών για την άντληση έως 120,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν κυρίως για την χρηματοδότηση του κατασκευαστικού κλάδου.

Καλή η εικόνα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μικρή άνοδο, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης αυξάνεται κατά 0,7% και προσεγγίζει τις 540 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Η ανοδική κίνηση οφείλεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 2% εν όψει της ανάδειξης του επενδυτή για την τιτλοποίηση Frontier. Κατά σχεδόν 1% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς διατηρούνται σχεδόν σταθερές.

  • Alpha Bank 0,93% 1,085 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,1498 ευρώ
  • Eurobank 0,15% 0,8162 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,91% 2,348 ευρώ
  • Πειραιώς 0,07% 1,381 ευρώ

Στηρίγματα από Ελλάκτωρ, Lamda

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ξεκινάει τη διαδικασία της ΑΜΚ, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 3,7% και το 1,5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, κατά 2% αυξάνεται και η μετοχή της Lamda Development, η οποία διαμορφώνεται στο +2% ως απόρροια των υψηλών προ-κρατήσεων για το Ελληνικό.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, από την πλευρά της, βρίσκεται στο +1,6% και τα 5,77 ευρώ, μετά την υποβολή δύο δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία η ενεργειακή εταιρεία κατέχει το 35%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 14 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Με απώλειες η εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια ανοδική κίνηση προς τις 900 – 915 μονάδες, δείγμα της ανησυχίας για την έλευση του δ’ κύματος της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς αφαιμάξεις από τις ΑΜΚ και τις ομολογιακές εκδόσεις στερούν από τη Λεωφόρο Αθηνών μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εισαγωγή των 800 εκατ. νέων μετοχών της Alpha Bank, ο τζίρος επέστρεψε και πάλι στα χαμηλά επίπεδα των 40 – 60 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,2%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση κατά 1,6% και ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει κάμψη 1,7%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News