BUSINESS & FINANCE

To «στρατηγείο» της Κηφισίας για τις εκκρεμείς συντάξεις 

Με όπλο την τεχνογνωσία, η ομάδα «Πιερρακάκη» θα εγκατασταθεί στον ΕΦΚΑ

To «στρατηγείο» της Κηφισίας για τις εκκρεμείς συντάξεις 

Η ομάδα Πιερρακάκη, που βρίσκεται πίσω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα με αναγνωρισμένη επιτυχία, «πιάνει» δουλειά και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για την επόμενη φάση του εγχειρήματος, μετά τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας που αφορούν την προκαταβολή σύνταξης, την εμπλοκή πιστοποιημένων επαγγελματιών – από τον Αύγουστο – και τις ρυθμίσεις διευκόλυνσης στη φάση της απονομής. Ο στόχος για τις εκκρεμείς συντάξεις είναι να μηδενιστούν έως το τέλος του χρόνου. 

Η αποστολή της ομάδας «Πιερρακάκη» 

Με όπλο την τεχνογνωσία, η ομάδα «Πιερρακάκη» θα εγκατασταθεί στον ΕΦΚΑ. Πρώτος στόχος θα είναι η ψηφιοποίηση των φακέλων των συνταξιούχων ώστε η απονομή της σύνταξης να είναι ταχύτερη, ενώ το δυνατό όπλο του υπουργείου Εργασίας θα αναβαθμιστεί ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει όλες τις συντάξεις: αυτήν τη στιγμή τρέχουν μέσω του «Άτλας» οι συντάξεις ΟΓΑ και χηρείας και στόχος είναι στο τέλος του χρόνου οι νέες συντάξεις όλων των ταμείων να εκδίδονται ηλεκτρονικά. Η ομάδα των «εμβολίων» θα εμπλακεί και στην ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των Ταμείων, με στόχο να ξεμπλοκάρει και τη διαδικασία στην περίπτωση της διαδοχικής σύνταξης, καθώς σε αυτήν την κατηγορία υπάρχει και η μεγαλύτερη καθυστέρηση. Απώτερος στόχος είναι η απονομή των συντάξεων να αποτελεί μια απλή και γρήγορη διαδικασία, απαλλαγμένη από τη «χαρτούρα» που πρέπει να προσκομίζει ο εκάστοτε ασφαλισμένος.

Το στοκ των εκκρεμών συντάξεων 

Τα στοιχεία από την έκθεση «Άτλας» σε μηνιαία βάση δείχνουν μάλλον πως ήδη γίνεται δουλειά στον ΕΦΚΑ, καθώς το στοκ των εκκρεμών συντάξεων μειώνεται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Απριλίου, που ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα μειώθηκαν για 7ο συνεχή μήνα παρά τον διπλασιασμό των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Για τον Απρίλιο 2021 το πλήθος ανέρχεται σε 132.605, συγκριτικά με 137.915 που ήταν τον Μάρτιο του 2021 και 170.280 έναν χρόνο πριν.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 18.531 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 7.071 τον Απρίλιο του 2020 και 10.633 τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Έτσι, η αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Απρίλιο 2021 ανέρχεται σε 162% έναντι του Απριλίου του 2020 και 74% έναντι του Απριλίου του 2019.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News