ΤΑΙΠΕΔ

«Υπόθεση για δυο» η ΔΕΠΑ Υποδομών

«Υπόθεση για δυο» η ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε ιταλο-τσεχική «μονομαχία» εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς επιβεβαιώθηκε η φημολογία του τελευταίου διαστήματος που έκανε λόγο για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από δυο σχήματα.. Ο λόγος για την Italgas, διαχειριστή δικτύου φυσικού αερίου της Ιταλίας και τον πολυσχιδή ενεργειακό όμιλο από την Τσεχία EP Investment Advisors.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ, στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχαν εμφανιστεί άλλα τέσσερα σχήματα, τα αμερικανικά funds KKR και First State Investment Advisors, το αυστραλιανό Macquarie και η κινεζική κοινοπραξία Sino-CEE Fund και Shanghai Dazhong Public Utilities.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΤAIΠΕΔ παρέλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ». Το Ταμείο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.

Άμεσα ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών -ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων- ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το προφίλ των δυο μονομάχων και το χρονοδιάγραμμα

Η Italgas αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου της Ιταλίας (με μερίδιο αγοράς 34%) και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται συνολικά 70.000 χιλιόμετρα του δικτύου φυσικού αερίου και τροφοδοτεί 1.800 δήμους. Η EPH κατέχει assets σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες πλην της Τσεχίας (Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία) και δραστηριοποιείται σε σειρά τομέων όπως η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Ο τσεχικός όμιλος είχε εμφανιστεί στον πρώτο από τους δυο άγονους διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μελίτη και
Μεγαλόπολη (την περίοδο 2018-2019).

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο «MR» εκτιμούν ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα αναδειχθεί εντός του φθινοπώρου και θα κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία στη συνέχεια θα υποβληθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οποιος εκ των Italgas και EPH επιλεγεί, θα αποκτήσει το 100% των ΔΕΔΑ και ΕΔΑ Αττικής και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει η ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ θα κληθεί να αποκτήσει -με προσυμφωνημένη διαδικασία- και το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει η Eni Gas e Luce. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για την επόμενη τετραετία είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενώ ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ υλοποιούν για την ίδια περίοδο επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ περίπου η καθεμία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News