BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χάθηκαν οι 870 μονάδες – Ηχηρές απώλειες στις τράπεζες

Κυριάρχησαν οι πωλήσεις - Στις 863 μονάδες με πτώση 0,84% ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Χάθηκαν οι 870 μονάδες – Ηχηρές απώλειες στις τράπεζες

Αισθητά κάτω από το τεχνικό σημείο των 870 μονάδων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε την καθοδική προς τα στηρίγματα των 860 μονάδων, εν μέσω της επαναφοράς των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 0,84% και υποχώρησε στις 863,78 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από επτά μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (871,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 8,5 μονάδες -από 862,17 έως 870,79 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 46 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές, άλλωστε, κατέβασαν αισθητά ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο τριήμερο, κάτι που εξηγείται τόσο από τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση των κινήσεων που αφορούσαν τη μετοχή της Alpha Bank (εισαγωγή των 800 εκατ. νέων μετοχών στο Χ.Α., ένταξη στον δείκτη MSCI Standard Greece), όσο κι από τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών.

Έτσι, μοιραία, η Λεωφόρος Αθηνών επέστρεψε στην πρότερη δυσμενή κατάσταση, η οποία χαρακτηριζόταν από εξαιρετικά χαμηλό συναλλαγματικό τζίρο, απουσία θετικών καταλυτών, στασιμότητα και τάση για περαιτέρω διορθωτική κίνηση.

Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι οι τράπεζες έχασαν σήμερα έως και 2,8%, ενώ και στα blue chips ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να διολισθαίνει κατά επίσης 2,8%. Εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα αποτέλεσε η μετοχή της Sarantis, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,85%. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Lamda – Coca Cola.

Απώλειες έως 2% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε εμφάνισε αξιοσημείωτες απώλειες, καθώς κατέγραψε πτώση κατά 2,5% και περιορίστηκε κάτω του τεχνικού σημείου των 540 μονάδων (534 μονάδες), διευρύνοντας έτι περισσότερο την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τις 11 Ιουλίου.

Οι ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε στο -2,8%, καταφέρνοντας τουλάχιστον να διασώσει το τεχνικό σημείο των 2,3 ευρώ. Κατά 2,45% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία υπαναχώρησε στο 1,07 ευρώ, διατηρώντας ως απόλυτη προτεραιότητας τη διαφύλαξη του 1 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε πτώση κατά 1,7% και το 1,38 ευρώ, χάνοντας το τεχνικό όριο του 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, διολίσθησε κατά 2,5% και το 0,81 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,45% 1,075 ευρώ
  • Attica Bank -2,73% 0,1498 ευρώ
  • Eurobank -2,11% 0,815 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,78% 2,304 ευρώ
  • Πειραιώς -1,71% 1,38 ευρώ

Κυριάρχησαν οι πωλητές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τις απώλειες στη μετοχή του ΟΠΑΠ να ξεχωρίζουν, καθώς τερμάτισε στο -2,8% και τα 11,58 ευρώ. Από εκεί και πέρα, άνω του 1% διαμορφώθηκε η πτώση για τις μετοχές των OTE, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Τιτάνα.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησε να παράσχει η μετοχή της Lamda Development, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,5% εν μέσω της ενημέρωσης των επενδυτών για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Κατά περίπου 1,1% αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή της Coca – Cola, ενώ η μετοχή της Σαράντης έκλεισε στο +1,85%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία παρέμεινε σχεδόν σταθερή (-0,2%) στο 1,49 ευρώ, ετοιμάζεται για την αυριανή έναρξη της διαδικασίας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), με στόχο την άντληση έως 120,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 34 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Οι ανησυχίες της αγοράς

Το τελευταίο διάστημα, η ελληνική αγορά διατηρείται σε τροχιά στασιμότητας, μην καταφέρνοντας να ανακτήσει τις 900 μονάδες και κυρίως μην καταφέρνοντας να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας είναι πρόδηλοι: Οι ανησυχίες για τα τουριστικά έσοδα, ως απόρροια των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, θέτουν σε κίνδυνο τόσο την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη του 2021.

Την ίδια ώρα, οι διαρκείς αφαιμάξεις από τις διαδοχικές ΑΜΚ (Πειραιώς, Aegean, Alpha, Eλλάκτωρ) και τις συνεχείς ομολογιακές εκδόσεις (ΔΕΗ, Motor Oil, Prodea) συνεχίζουν να απορροφούν την όποια ρευστότητα της αγοράς, με την αφομοίωση όλων αυτών να απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, φως στο σκοτεινό τούνελ ρίχνουν οι εκταμιεύσεις των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης (4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του Ιουλίου) αλλά και η αποφυγή προς ώρας της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, παρά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στα επίπεδα των 3.000. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News