BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες, στο -2% οι τράπεζες

Στις 865 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες, στο -2% οι τράπεζες

Καθοδικά εξακολουθεί να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει κάτω από το τεχνικό σημείο των 870 μονάδων, μην δείχνοντας διάθεση ανάκαμψης, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην επαναφορά των πολύ χαμηλών συναλλαγματικών ρυθμών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ελεγχόμενη πτώση της τάξης του 0,65% και υποχωρεί στις 865,46 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 5,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (871,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 863,42 έως 870,79 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ έως τις 2.20 το μεσημέρι.

Οι επενδυτές, όπως φαίνεται από το πρωί, έχουν κατεβάσει αισθητά ρυθμούς, κάτι απολύτως λογικό, δεδομένης της ολοκλήρωσης των κινήσεων που αφορούν τη μετοχή της Alpha Bank (εισαγωγή των 800 εκατ. νέων μετοχών στο Χ.Α., ένταξη στον δείκτη MSCI Standard Greece).

Έτσι, μοιραία, η Λεωφόρος Αθηνών επιστρέφει σήμερα στην πρότερη δυσμενή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, απουσία θετικών καταλυτών και τάση για περαιτέρω διορθωτική κίνηση.

Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι οι τράπεζες χάνουν έως και 2%, ενώ και στα blue chips ασκούνται πιέσεις, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να διολισθαίνει κατά σχεδόν 2%. Εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα αποτελεί η μετοχή της Lamda Development, η οποία ενισχύεται κατά 1,2% και τα 7,5 ευρώ.

Οι ανησυχίες της αγοράς

Η ελληνική αγορά διατηρείται σε τροχιά στασιμότητας, μην καταφέρνοντας να ανακτήσει τις 900 μονάδες και κυρίως μην καταφέρνοντας να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας είναι πρόδηλοι: Οι ανησυχίες για τα τουριστικά έσοδα, ως απόρροια των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, θέτουν σε κίνδυνο τόσο την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη του 2021.

Την ίδια ώρα, οι διαρκείς αφαιμάξεις από τις διαδοχικές ΑΜΚ (Πειραιώς, Aegean, Alpha, Eλλάκτωρ) και τις συνεχείς ομολογιακές εκδόσεις (ΔΕΗ, Motor Oil, Prodea) συνεχίζουν να απορροφούν την όποια ρευστότητα της αγοράς, με την αφομοίωση όλων αυτών να απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, φως στο σκοτεινό τούνελ ρίχνουν οι εκταμιεύσεις των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης (4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του Ιουλίου) αλλά και η αποφυγή προς ώρας της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, παρά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στα επίπεδα των 3.000. 

Απώλειες έως 2% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει αξιοσημείωτες απώλειες, καθώς καταγράφει πτώση κατά 1,60% και διολισθαίνει κάτω του τεχνικού σημείου των 540 μονάδων, διευρύνοντας έτι περισσότερο την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τις 11 Ιουλίου.

Οι ισχυρότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο -2% και το 1,08 ευρώ, με τον στόχο διατήρησης του 1 ευρώ να παραμένει σε προτεραιότητα. Κατά 1,8% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσεγγίζει το 2,3 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει πτώση κατά 1,6% και το 1,38 ευρώ, χάνοντας το τεχνικό όριο του 1,4 ευρώ, ενώ η ετοχή της Eurobank, παρά τα αρχικά κέρδη, διολισθαίνει κατά 1,2% και το 0,82 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,09% 1,079 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,154 ευρώ
  • Eurobank -1,23% 0,8224 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,77% 2,328 ευρώ
  • Πειραιώς -1,35% 1,385 ευρώ

Προβάδισμα των πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τις απώλειες στη μετοχή των ΕΛΠΕ να ξεχωρίζει, καθώς βρίσκεται στο -1,9% και τα 5,6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, άνω του 1% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΧΑΕ και Τιτάνα.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Lamda Development, η οποία ενισχύεται κατά 1,2% εν μέσω της ενημέρωσης των επενδυτών για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Κατά περίπου 0,5% αυξάνονται, επίσης, οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo και Sarantis.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία παραμένει σταθερή στο 1,492 ευρώ, ετοιμάζεται για την αυριανή έναρξη της διαδικασίας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), με στόχο την άντληση έως 120,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 28 μετοχές κινούνται ανοδικά, 65 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 22 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News