Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 13:33
BUSINESS & FINANCE

Η Κούβα αίρει τους δασμούς στις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων

Η Κούβα αίρει τους δασμούς στις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων

Την προσωρινή άρση των δασμών σε τρόφιμα, φάρμακα κι άλλα απαραίτητα αγαθά αποφάσισε η κυβέρνηση της Κούβας, στον απόηχο των πρόσφατων κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αβάνας, αντιδρώντας στις ελλείψεις προϊόντων, στην αύξηση των τιμών, καθώς και στη διαχείριση της πανδημίας Covid.

Ένα από τα βασικά αιτήματα ήταν όσοι έρχονται από το εξωτερικό να έχουν τη δυνατότητα να φέρουν προμήθειες, χωρίς να καταβάλλουν πρόσθετους τελωνειακούς φόρους. Ένα αίτημα, το οποίο τελικά η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό.

Ο πρωθυπουργός, Marrero Cruz, έκανε την σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. «Ήταν ένα άιτημα πολλών ταξιδιωτών» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Μέχρι πρότινος, όσοι εισέρχονταν στην Κούβα μπορούσαν να κουβαλούν έως 10 κιλά φαρμάκων κι άλλων ιατρικών υλικών. Για παραπάνω ποσότητες καλούνταν να καταβάλλουν δασμούς. Αντίστοιχοι περιορισμοί υπήρχαν και σε άλλα αγαθά, όπως τα τρόφιμα κ.α.

Πάντως, είναι άγνωστο κατά πόσο η παραπάνω αλλαγή μπορεί να βοηθήσει στην ανόρθωση της οικονομίας, η οποία διέρχεται μιας σημαντικής κρίσης, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Με τον τουρισμό (Νο.1 πηγή εισοδήματος για τους Κουβανούς) να βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία εισαγωγής καυσίμων κι άλλων βασικών αγαθών από το εξωτερικό, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται έτι περισσότερο από τη μείωση της σοδειάς ζάχαρης -ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Κούβας.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει επανειλημμένως επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ και τις ισχύουες οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν αποκλείσει την Κούβα από ένα μεγάλο τμήμα του διεθνούς εμπορίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News