BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αδυναμία αντίδρασης από τράπεζες, blue chips

Στις 869 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Αδυναμία αντίδρασης από τράπεζες, blue chips

Σταθεροποιητικά εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στο τεχνικό σημείο των 870 μονάδων, μην δείχνοντας διάθεση προσέγγισης των 880 μονάδων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στον χαμηλό τζίρο των πρώτων λεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,19% και υποχωρεί οριακά στις 869,40 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (871,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 2,5 μονάδες -από 868,28 έως 870,79 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Σ’ αντίθεση με τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, οι επενδυτές φαίνεται ότι κατεβάζουν σημαντικά ρυθμούς, κάτι απολύτως λογικό, δεδομένης της ολοκλήρωσης των κινήσεων που αφορούν τη μετοχή της Alpha Bank (εισαγωγή των 800 εκατ. νέων μετοχών στο Χ.Α., ένταξη στον δείκτη MSCI Standard Greece).

Λαμβάνοντας υπόψη την απουσία του ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Alpha Bank, η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι επιστρέφει στην πρότερη κατάσταση, η οποία χαρακτηριζόταν από χαμηλό τζίρο, απουσία θετικών καταλυτών και τάση για διορθωτική κίνηση.

Εξαίρεση στο υποτονικό κλίμα αποτελεί η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύεται κατά 1,2% και το 1,51 ευρώ, εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 120,5 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα blue chips εμφανίζουν μικρές μεταβολές κάτω του +/-1%.

Οι ανησυχίες της αγοράς

Η ελληνική αγορά διατηρείται σε τροχιά στασιμότητας, μην καταφέρνοντας να ανακτήσει τις 900 μονάδες και κυρίως μην καταφέρνοντας να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας είναι πρόδηλοι: Οι ανησυχίες για τα τουριστικά έσοδα, ως απόρροια των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, θέτουν σε κίνδυνο τόσο την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη του 2021.

Την ίδια ώρα, οι διαρκείς αφαιμάξεις από τις διαδοχικές ΑΜΚ (Πειραιώς, Aegean, Alpha, Eλλάκτωρ) και τις συνεχείς ομολογιακές εκδόσεις (ΔΕΗ, Motor Oil, Prodea) συνεχίζουν να απορροφούν την όποια ρευστότητα της αγοράς, με την αφομοίωση όλων αυτών να απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, φως στο σκοτεινό τούνελ ρίχνουν οι εκταμιεύσεις των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης (4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του Ιουλίου) αλλά και η αποφυγή προς ώρας της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, παρά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στα επίπεδα των 3.000. 

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει συγκρατημένες απώλειες, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταγράφει πτώση κατά 0,35% και διολισθαίνεται στις 546 μονάδες, παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού σημείου των 550 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή καμία από τις τραπεζικές μετοχές δεν παρουσιάζει μεταβολές άνω του +/-1%. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο -0,7%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,4%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει πτώση κατά 0,3% και το 1,1 ευρώ, παραμένοντας άνω της τιμής του 1 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, αντίθετα, ενισχύεται οριακά κατά 0,2% και το 0,834 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,32% 1,0985 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,154 ευρώ
  • Eurobank +0,17% 0,834 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,74% 2,351 ευρώ
  • Πειραιώς -0,4% 1,397 ευρώ

Μάχη αγοραστών – πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διάθεση αύξησης του συναλλαγματικού τζίρου. Έτσι, οι επενδυτές εξαντλούνται σε επιλεκτικές κινήσεις και οριακές διακυμάνσεις.

Ενδεικτικά, πέραν της Ελλάκτωρ, κοντά στο 1% βρίσκονται τα κέρδη για τις μετοχές των Σαράντης και Γεκ Τέρνα, με τις μετοχές των Aegean, Lamda Development και ΕΧΑΕ να ακολουθούν στο +0,6%.

Στον αντίποδα, οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία υποχωρεί κατά 1%, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η πτώση και για τις μετοχές των Motor Oil – ΑΔΜΗΕ. Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΤΕ διολισθαίνει κατά 0,7%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News