BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με βαριές ανάσες πάνω από τις 870 μονάδες

Στις 871 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +5% η Ελλάκτωρ, στο -3% η Alpha

Χρηματιστήριο: Με βαριές ανάσες πάνω από τις 870 μονάδες

Σταθεροποιητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να «σώσει» το πρόσημο και να ανακτήσει έστω και οριακά το τεχνικό σημείο των 870 μονάδων, παρά τις ισχυρές απώλειες στις τράπεζες, οι οποίες υπερέβησαν το -3%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,16% και ενισχύθηκε ανεπαίσθητα στις 871,07 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,3 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (869,72 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες -από 865,06 έως 873,43 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται άνω των 100 εκατ. ευρώ (114 εκατ. ευρώ) για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Το ανοδικό κλείσιμο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να εκτινάσσεται στο +5,15% και το 1,493 ευρώ, χάρη στην έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 120,5 εκατ. ευρώ. Εξαιρετική ήταν η εικόνα και στον ΑΔΜΗΕ, η μετοχή του οποίου ενισχύθηκε κατά 2,5%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η μετοχή της Alpha Bank διολίσθησε σημαντικά κατά 3,3% και υποχώρησε στο επίπεδο του 1,1 ευρώ, εν όψει της σημερινής εισόδου στον δείκτη MSCI Standard Greece (εκεί βρίσκονται ήδη οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE, Eurobank), μια εξέλιξη η οποία έχει ήδη αποτιμηθεί από τους επενδυτές.

Άλλωστε, από την Παρασκευή έως και την Τρίτη προηγήθηκαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, μεσοπρόθεσμος στόχος της Alpha Bank είναι η διατήρηση του 1 ευρώ, δηλαδή της τιμής υλοποίησης της πρόσφατης ΑΜΚ.

Γιατί το Χ.Α. έχει μείνει πίσω

Η ελληνική αγορά, όπως φάνηκε κι από τη σημερινή σταθεροποιητική κίνηση, εξακολουθεί να κινείται ασύμμετρα, αγνοώντας τα θετικά νέα και μη ευθυγραμμιζόμενη με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά.

Εξάλλου, είναι σαφές ότι ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί προς ώρας να πλησιάσει πειστικά τις 900 μονάδες, κάτι το οποίο φέρεται να συνδέεται με τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα και τις επιπτώσεις της πανδημίας στη φετινή τουριστική σεζόν και κατ’ επέκταση στον προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες ΑΜΚ και τις ομολογιακές εκδόσεις (ΔΕΗ, Motor Oil, Prodea) ανέρχονται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο ποσό των  2,5 δισ. ευρώ, η αφομοίωση των οποίων θα απαιτήσει αυξημένο χρόνο.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, επομένως, θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και εύλογος χρόνος έως ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων και την ανάκτηση των προ-κορωνοϊού επιπέδων.

Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, ως απόρροια των πιέσεων στην Alpha Bank, παρουσίασε αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις, καθώς τερμάτισε στο -1,25% και υπαναχώρησε κάτω από το επίπεδο των 550 μονάδων (548 μονάδες), εμφανίζοντας πρόδηλη αδυναμία προσέγγισης του ψυχολογικού σημείου των 600 μονάδων.

Πέραν των ρευστοποιήσεων στην Alpha Bank, σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μετά το χθεσινό +3%, κατέγραψε πτώση κατά 1,5% και τα 2,37 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 1%, ενώ η μετοχή της Eurobank διατηρήθηκε σχεδόν σταθερή στο 0,83 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,29% 1,102 ευρώ
  • Attica Bank -1,28% 0,154 ευρώ
  • Eurobank 0,34% 0,836 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,46% 2,37 ευρώ
  • Πειραιώς 1,01% 1,404 ευρώ

Μοιρασμένο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη μάχη, με αποτέλεσμα το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο, δείγμα της αδυναμίας των επενδυτών να κινηθούν πειστικά ανοδικά.

Από τη μία πλευρά, πέραν των στηριγμάτων σε Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ, σημαντικά κέρδη της τάξης του 2% εμφάνισε και η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώθηκε η άνοδος για τις μετοχές των ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.  Η μετοχή της Coca – Cola, παράλληλα, συνέχισε τη θετική πορεία και έκλεισε στο +1%.

Από την άλλη πλευρά, οι εντονότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Viohalco, η οποία υποχώρησε κατά 1,2%. Κατά 1,1% μειώθηκε και η μετοχή της Aegean, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ – Motor Oil τερμάτισαν στο -1%. Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τέλος, βρέθηκε στο -0,8%.

Εμφανώς καλύτερη ήταν η εικόνα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου οι μετοχές των Intracom – Πλαστικά Θράκης ξεπέρασαν το +5%. Κατά 3,8% αυξήθηκε, παράλληλα, η μετοχή της Intrakat, με τη μετοχή της ΕΛΤΟΝ να έπεται στο +2,4%.

Συνολικά, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 49 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News