Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 22:00
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα ανακάμψουν τα επαγγελματικά ταξίδια

Μείωση 20% μέχρι το 2023 «βλέπει» η McKinsey - Οι 4 κατηγορίες των business ταξιδιωτών και οι προκλήσεις για τους παρόχους

Πώς θα ανακάμψουν τα επαγγελματικά ταξίδια

Άνιση και μερική μόνον ανάκαμψη προβλέπει η McKinsey & Company στα ταξίδια για επαγγελματικούς σκοπούς, καθώς οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αναπροσαρμόζουν τις ανάγκες τους ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών σε κάθε περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey αναμένεται πως τα ταξίδια για επαγγελματικούς σκοπούς θα μειωθούν κατά 20% μέχρι το 2023 σε σχέση με την περίοδο πριν την επέλαση της πανδημίας.

Στη σχετική έκθεση αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια του 2020 τα συνολικά έξοδα για τέτοιου είδους ταξίδια συρρικνώθηκαν κατά 52%, ενώ μόνον στις ΗΠΑ τα έξοδα αυτά μειώθηκαν κατά 71% ή άλλως κατά 94 δισ. δολάρια. Μολονότι σε πολλές περιοχές του κόσμου, και ιδίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι εμβολιασμοί κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, σε βαθμό που η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, τα ταξίδια για επαγγελματικούς σκοπούς δεν πρόκειται να ανακάμψουν πλήρως. Αντιθέτως, κατά τις προβλέψεις της McKinsey, οι επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει πλέον εναλλακτικές προσεγγίσεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να είναι εξίσου αποδοτικές χωρίς να απαιτούνται έξοδα για επαγγελματικά ταξίδια. Ειδικότερα, η McKinsey κατατάσσει τις επιχειρήσεις σε τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες:

  • Αυτές, οι οποίες με αφορμή την πανδημία κατήργησαν πλήρως τα επαγγελματικά ταξίδια. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνεισέφερε περίπου το ένα πέμπτο στην αγορά επαγγελματικών ταξιδιών το 2019 και πλέον επιλέγει να αποφύγει τις μετακινήσεις παρα μόνον εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο. Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες υιοθέτησαν προηγμένα τεχνολογικά μέσα και πέτυχαν υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας απασχολώντας τους εργαζομένους τους από το σπίτι. Συνεπώς, ακόμη και με το άνοιγμα των συνόρων δεν σκοπεύουν να επενδύσουν σε τέτοιου είδους ταξίδια.
  • ‘Οσες περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της πανδημίας. Αυτές οι επιχειρήσεις συνεισέφεραν βέβαια μόλις 5% στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ταξιδιών το 2019 και δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγω σε κλάδους με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όπως για παράδειγμα στο δημόσιο ή ως ΜΚΟ.
  • Σε εταιρείες, οι οποίες δεν σταμάτησαν ποτέ τα επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως για τα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Το μερίδιο της κατηγορίας αυτής στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ταξιδιών ανερχόταν στο 15% το 2019 και αναφέρεται σε επιχειρήσεις που θεωρούσαν απολύτως απαραίτητες τις μετακινήσεις για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Μάλιστα, όσοι εργαζόμενοι ήθελαν να αποφύγουν τα αεροπορικά ταξίδια, συνέχιζαν να μετακινούνται για δουλειά, αλλά αυτή τη φορά μέσω αυτοκινήτων ή τρένων. ‘Οσοι από αυτή την κατηγορία σταμάτησαν τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των lockdown, τα επανεκκίνησαν αμέσως μόλις άνοιξαν τα σύνορα και χαλάρωσαν οι περιορισμοί για την καταστολή της μετάδοσης του κορωνοϊού.
  • Τέλος, κατα την McKinsey υπάρχει η κατηγορία επιχειρήσεων που συνεισέφερε στο 60% στην αγορά επαγγελματικών ταξιδιών το 2019 και η οποία θα ηγηθεί της ανάκαμψης στην εποχή μετά την πανδημία. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούν υψίστης σημασίας τη διατήρηση των διαπροσωπικών τους σχέσεων και ανησυχούν ότι χάνοντας αυτές θα μειωθούν και τα έσοδά τους. Επιπλέον, λόγω του μεταξύ τους ανταγωνισμού εάν μία από αυτές επανεκκινήσει τα επαγγελματικά ταξίδια, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Σίγουρα, όμως, ο ρυθμός ανάκαμψης των επαγγελματικών ταξιδιών θα εξαρτηθεί παράλληλα από την απόσταση και τον σκοπό του εκάστοτε ταξιδιού.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι στους τελευταίους 16 μήνες πολλές εταιρείες άλλαξαν άρδην τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και υιοθέτησαν μία μεγαλύτερη ευελιξία στο χώρο εργασίας, ώστε να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου 70% των στελεχών σε επιχειρήσεις δήλωσαν πως οι εργοδότες τους θα προσλάβουν περισσότερους περιστασιακούς υπαλλήλους σε σχέση με την περίοδο πριν την παδημία. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey, το 72% των εργαζομένων αναφέρουν ότι οι εταιρείες τους έχουν μονιμοποιήσει την εξ αποστάσεως εργασία για μία μερίδα του ανθρώπινου δυναμικού. Προκύπτει δηλαδή ότι οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν γενικότερα τις συνθήκες εργασίας και οργάνωσης, καθώς επίσης και το χρόνο, λόγο και τρόπο μετακίνησης των εργαζομένων τους.

Πηγή: McKinsey & Company

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News