Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 15:26
BUSINESS & FINANCE

Πειραιώς – Euronet: Πράσινο φως στο deal των 300 εκατ. ευρώ για τα POS

Από την Επ. Ανταγωνισμού

Πειραιώς – Euronet: Πράσινο φως στο deal των 300 εκατ. ευρώ για τα POS

Το πράσινο φως στην εξαγορά του κλάδου αποδοχής καρτών πληρωμών της Πειραιώς από την Euronet Worldwide άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προλειαίνοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σύμφωνα με την απόφαση, το εν λόγω deal δεν επηρεάζει τους όρους και τις συνθήκες της αγοράς παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών, την αγορά παροχής υπηρεσιών τερματικών μηχανημάτων POS ή την αγορά παροχής υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων τραπεζικών καρτών.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του δικτύου POS της Πειραιώς είχε κλείσει στην τιμή των 300 εκατ. ευρώ και αφορούσε 205.000 τερματικά σε 170.000 εμπόρους (μερίδιο αγοράς περίπου 20%), καθώς και το κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών (μερίδιο αγοράς περίπου 40%). 

Το deal είχε επέλθει στο πλαίσιο των δράσεων της τράπεζας για την εξασφάλιση πρόσθετων κεφαλαίων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με στόχο τον εξορθολογισμό και τον μετασχηματισμό του τραπεζικού Ομίλου.

Ποια είναι η Euronet

Η Euronet Worldwide Inc, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Wall Street, δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και της επεξεργασίας συναλλαγών παγκοσμίως. Με κεντρικά γραφεία στο Leawood του Κάνσας (ΗΠΑ), έχει φυσική παρουσία σε 66 χώρες και εξυπηρετεί πελάτες σε 175 χώρες. 

Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης πληρωμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, παρόχους υπηρεσιών καθώς και καταναλωτές, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών για εμπόρους (Merchant Acquiring), διαχείριση ATM και POS δικτύων, outsourcing υπηρεσίες διαχείρισης καρτών, υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς και ηλεκτρονική διανομή ψηφιακού περιεχομένου. 

Το παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών της Euronet είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει περισσότερα από 45.485 ΑΤΜ (ιδιόκτητα και υπό διαχείριση), 340.000 τερματικά EFT POS και ένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης καρτών σε 61 χώρες. 

Επιπλέον περιλαμβάνει ένα δίκτυο 748.000 τερματικών POS σε 338.000 σημεία λιανικής σε 57 χώρες και ένα παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς χρημάτων με 464.000 σημεία που εξυπηρετούν 159 χώρες. Στην Ελλάδα, η Εuronet έχει παρουσία πλέον των 20 ετών και είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον τομέα πληρωμών στην χώρα. 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού την 13/7/2021, ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ’ αριθ. 739/2021 απόφασή της, κατ’ άρθρο 8 παράγραφο 3 του ν. 3959/2011, την από 15.4.2021 γνωστοποίηση  συγκέντρωσης, η οποία αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί του κλάδου αποδοχής καρτών πληρωμών της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. από την εταιρία με την επωνυμία «EFT SERVICES HOLDING B.V.»του ομίλου EuronetWorldwide.

Με την ως άνω απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία αφορά την αγορά παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών (Card ή Merchant Acquiring), την αγορά παροχής και διαχείρισης των τερματικών μηχανημάτων POS (POS Provision and Management), και την αγορά παροχής υπηρεσιών επεξεργασίας των, σχετικών με την αποδοχή τραπεζικών καρτών, δεδομένων (CardAcquiringProcessing), παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News