BUSINESS & FINANCE

Πιστώσεις στην αγορά: 300.000 επιχειρήσεις στο μικροσκόπιο των τραπεζών

Νέα σύσκεψη τραπεζών - επιμελητηρίων - ΥΠΟΙΚ

Πιστώσεις στην αγορά: 300.000 επιχειρήσεις στο μικροσκόπιο των τραπεζών

Η σταδιακή ανάκαμψη μετά την άρση του lockdown, ο απολογισμός των απωλειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και η επίδραση των μέτρων στήριξης στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων είναι οι παράμετροι που διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον ρευστότητας στην οικονομία. Τι ζητά η αγορά, τι αντιτείνουν οι τράπεζες.

Σήμερα, στις 4 μ.μ., οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχουν νέα σύσκεψη, με αντικείμενο την ανάκτηση της χρηματοδοτικής ικανότητας περίπου 300.000 επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν οι προοπτικές αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης, ως καίριου ζητήματος για την ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Τα επιμελητήρια παγίως ζητούν να ανοίξει περαιτέρω η χρηματοδοτική «κάνουλα» των τραπεζών, με χαλάρωση των όρων δανειοδότησης των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά τους ωστόσο οι τράπεζες επισημαίνουν ότι η επιτάχυνση της χρηματοδότησης προϋποθέτει οι δανειολήπτες να είναι βιώσιμοι και αξιόχρεοι, κάτι το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει.

Διευκρινίζουν δε ότι σε αυτήν τη φάση πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση διαθέτουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις (τα επιμελητήρια υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι πάνω από 30.000) και σημειώνουν ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία η ζήτηση για νέα δάνεια είναι υποτονική. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η αγορά έχει «μπουκώσει» χάρη στη ρευστότητα που δρομολόγησαν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και δη η επιστρεπτέα καταβολή.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος έχει ζητήσει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από τους εμπλεκόμενους, με στόχο την επίλυση του προβλήματος επιβράδυνσης του ρυθμού χορήγησης πιστώσεων κατά το α’ εξάμηνο. 

Αντίστοιχη σύσκεψη είχε λάβει χώρα και πριν από 15 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι περίπου 300.000 επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός τραπεζικού δανεισμού και ότι το 60% των αιτήσεων που απορρίπτονται αφορά επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.

Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είτε έχουν δυσμενή στοιχεία στον «Τειρεσία», είτε έχουν οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Το ζητούμενο επομένως είναι το πώς αυτές οι επιχειρήσεις θα βγουν από τη «μαύρη» λίστα και θα διεκδικήσουν εκ νέου πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. 

Με βάση τα δεδομένα από τις τράπεζες, το 14% των αιτήσεων απορρίπτεται είτε γιατί η επιχείρηση έχει ζημιογόνες χρήσεις είτε γιατί ο κύκλος εργασιών δεν δικαιολογεί το ύψος της χρηματοδότησης. Στο 16% ανέρχεται το ποσοστό των απορρίψεων, λόγω της μη βιωσιμότητας του προτεινόμενου επιχειρηματικού σχεδίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News